Изтезаваха и убиха още един журналист в Саудитска Арабия

  • 07 ноември 2018 20:34

  • 3894
  • 0
Изтезаваха и убиха още един журналист в Саудитска Арабия
© Pixabay

Журналистът и писател Турки бин Абдул Азис ал-Джассер е бил подложен на изтезания и убит в Саудитска Арабия. За това съобщава изданието New Khalee, позовавайки се на правозащитници.

 По данни на изданието журналистът е бил убит в затвора месец след ликвидирането на Джамал Хашоги. Ал Джасер е бил арестуван през март 2017 година и обвинен, че тайно е ръководил туитър акаунт, разкриващ нарушения на човешките права от страна на длъжностни лица и членове на кралското семейство. Той е бил разобличен от саудитски шпиони в офиса на Туитър в Дубай. Според неназовани източници, шпионите били свързани със съветниците на принц ал Кахтани. Той бил изпратен в оставка във връзка с разследването на убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия призна, че убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул е било „предумишлено“ по данни предоставени от Турция, съобщи държавната медия.

„Информацията от турските власти показва, че действията на заподозрените в случая Хашоги са били предумишлени“, заяви държавният прокурор. Междувременно стана ясно, че директорът на ЦРУ Джина Хаспел е чула аудио запис на разпита на саудитския журналист Джамал Хашоги, по време на визитата ѝ в Турция. „Човек, запознат със записа твърди, че той е „убедителен” и може да приложи още натиск над САЩ да държат отговорна Саудитска Арабия за смъртта на Хашоги”, се казва в статия на „Вашингтон поуст”.

Журналистът на „Вашингтон поуст” Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. След това Рияд твърдо отхвърляше твърденията на турски представители, че Хашоги е бил убит от саудитски агенти, които са разчленили тялото му. Кралството твърдеше, че опонентът на властта е излязъл жив от дипломатическото представителство. След 17 дни на яростно отричане Саудитска Арабия заяви в събота, че журналистът е бил убит при „юмручен бой“ в саудитско консулство – без да разкрива местонахождението на неговото тяло.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини