Нетаняху посети изненадващо Оман

  • 26 октомври 2018 20:09

  • 1162
  • 0
Нетаняху посети изненадващо Оман
© gettyimages (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети оманския лидер султан Кабус бин Саид в Мускат, съобщи кабинетът на министър-председателя. Това е първото официално посещение на израелски лидер от 1996 г., предаде ДПА.

Изненадващата визита беше осъществена само дни след като в Мускат със султан Кабус се срещна и палестинският президент Махмуд Абас. Лидерите обсъдили "начини за постигане на напредък в мирния процес в Близкия изток, както и няколко въпроса от взаимен интерес, отнасящи се до постигането на мир и стабилност в Близкия изток", се казва в съвместно изявление, разпространено от кабинета на израелския премиер. "Премиерът Нетаняху и съпругата му бяха поканени от владетеля на Оман султан Кабус бин Саид след дълги контакти между двете страни", добави кабинетът на Нетаняху. Според оманската официална агенция ОНА срещата се състояла вчера. Кабинетът на израелския премиер заяви, че Нетаняху се е прибрал в Израел днес.

Израел и Оман не поддържат официални дипломатически отношения. Оман е известен с това, че е една от малкото арабски страни, склонни да поддържат дискретни отношения с Израел. Макар да е необичайно, израелски лидери са посещавали Оман и преди, отбелязва Ройтерс. През 1996 г. покойният Шимон Перес отиде в Оман и Катар като премиер и откри израелски търговски представителства в двете страни от Залива. Първият посетил Оман беше предшественикът му, покойният Ицхак Рабин, през 1994 г. По-рано тази година оманският министър на външните работи Юсуф Алауи осъществи необичайно за толкова високопоставен арабски представител посещение в джамията Ал Акса в Ерусалим.

Нетаняху на няколко пъти е давал сигнал за по-топли отношения със страните от Залива. Миналата седмица той заяви пред израелския парламент, че поради опасенията за ядрена заплаха от Иран "Израел и другите арабски страни са по-близки от всякога". В друг израз на подобрение в отношенията израелският министър на спорта Мири Регев отиде в Абу Даби, където израелският отбор по джудо участваше в голям турнир.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини