Нетаняху прогнозира какво ще се случи, ако Израел изтегли войските си от Западния бряг

  • 24 октомври 2018 21:00

  • 4203
  • 2
Нетаняху прогнозира какво ще се случи, ако Израел изтегли войските си от Западния бряг
© gettyimages (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече днес да поддържа постоянно израелско военно присъствие на Западния бряг с аргумента, че ако там няма израелски войски, палестинският президент Махмуд Абас щял да бъде "пометен за две минути" от милициите на радикалното движение "Хамас", предаде БТА, позовавайки се на АП.

В реч на голяма еврейска конференция Нетаняху каза, че Израел не може да си позволи да повтори грешката от Газа, където "Хамас" насила отне контрола от Абас, след като израелските войски се изтеглиха от крайбрежния палестински анклав. Запитан как вижда бъдещето на Западния бряг, Нетаняху отбеляза, че предпочита да избягва термини като "палестинска държава". Той смята, че Абас, известен с псевдонима Абу Мазен, и неговата "Палестинска власт", дължат самото си съществуване на израелската протекция и пряко печелят от присъствието на израелските войски.

"Те ще бъдат пометени само за две минути. Преди две години ние разкрихме заговор на 100 души от "Хамас" за сваляне на Абу Мазен. Да го свалят? Не, да го убият, и то не политически, а физически. Така че ако ние не бяхме там, и те нямаше да са там. Точно това се случи в Газа", посочи Нетаняху в словото си пред Еврейската федерация на Северна Америка.

Израел се изтегли от Газа през 2005 г., евакуира израелските селища оттам и изтегли всичките си войници от ивицата. На следващата година "Хамас" спечели парламентарните избори, година по-късно прогони силите, лоялни на Абас и оттогава управлява анклава с желязна ръка.

"Те (администрацията на Абас) бяха в Газа, имаха 15 000 въоръжени войници, "Хамас" имаше 3000. Само за броени дни те го изритаха оттам.. Ние напуснахме Газа и какво се случи? Този миниатюрен анклав стана крепост на радикалния ислям, подкрепян от Иран, и оттам бяха изстреляни вече 4000 ракети срещу нас", каза Нетаняху. "Не можем да си позволим същото да се случи в Юдея, Самария, на Западния бряг", подчерта премиерът, наричайки областта с библейското й име.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4203 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
стефан

2018.10.25 | 07:46

1
Драги сънародници, еврейските първенци по света търсят нова територия за нов Израел ! Нещо ми подсказва , че са се насочили към НАШАТА РОДИНА ! Целенасоченото "хуманно" изтребление на БЪЛГАРСКИЯ народ вече близо 30 години е тяхно дело !
kolxo

2018.10.25 | 17:23

2
Пий си хапчетата. Не искат ново място. По-скоро биха опитали да изселят всички чалмалии от там, но тогава би им се наложило на тях да работят. Брррр - това е невъзможно. нас ни работят руснаците. Те искат достъп до проливите и да няма силна държава на балканите.

Добави коментар

Водещи новини