Израел отново отвори граничните пунктове с ивицата Газа

  • 21 октомври 2018 08:40

  • 644
  • 0
Израел отново отвори граничните пунктове с ивицата Газа
© Getty Images (Архив)

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман нареди да се отворят отново за стоки и хора граничните пунктове с ивицата Газа, четири дни след като те бяха затворени заради изстрелването на палестинска ракета, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

"Решението беше взето след отслабването на насилствените прояви в Газа през уикенда и положените от Хамас усилия" за спиране на протестиращите, се казва в изявление на министерството.

Изстреляна от Газа ракета причини щети в град Беер Шева в Южен Израел, което доведе до издаването на безсрочна заповед за затваряне на граничните пунктове за стоки и хора. Управляващото ивицата Газа движение Хамас обаче заяви, че осъжда нападението и всички безразсъдни опити да се попречи на египетското посредничество.

От 30 март насам в Газа има почти всекидневни протести по границата с Израел. Представители на Хамас бяха забелязани да се опитват да убедят хората да не се доближават до оградата, съобщава АФП.

Засега обаче Израел не подновява доставките на гориво за електрическата централа на Газа. Въпросът за подновяването им ще бъде разгледан след дни, в зависимост от събитията, подчертава министерството на отбраната.

Освен това израелският премиер Бенямин Нетаняху издаде заповед да се спре до второ нареждане разрушаването на бедуинското село Хан ал Ахмар на Западния бряг, която привлече вниманието на световната общественост. Целта е да се даде шанс на преговорите, съобщава канцеларията на премиера.

Последвайте канала на

Десислава Станева
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини