Меркел в "Яд Вашем": Германия ще продължи да противодейства на антисемитизма (снимки)

  • 04 октомври 2018 12:08

  • 679
  • 2
Меркел в "Яд Вашем": Германия ще продължи да противодейства на антисемитизма (снимки)
© Getty

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се започна втория ден от двудневната си визита в Израел с посещение на мемориала на жертвите на Холокоста "Яд Вашем", предаде АП.

Германският канцлер разгледа мемориала и участва във възпоменателна церемония. Тя беше придружавана от директора на "Яд Вашем" Авнер Шалев. Ръководителят на правителственото в Берлин заяви, че нейната страна е ангажирана с противодействието срещу антисемитизма, омразата и насилието, съобщи ДПА. "Преди почти 80 години в нощта на погромите на 9 ноември евреите в Германия бяха изправени пред омраза и насилие с невероятни измерения", каза Меркел и добави: "Но това, което последва бяха безпрецедентните престъпления на Холокоста, отхвърляне на цивилизацията. Затова Германия има вечно задължение да отбелязва това престъпление и да противодейства на антисемитизма, омразата и насилието". Тези си думи Меркел записа в книгата за гости на "Яд Вашем".

Оттам канцлерът отиде на друга церемония в Ерусалим, където беше удостоена с титлата почетен доктор на университета на град Хайфа. Меркел е на двудневно посещение в Израел за серия от съвместни правителствени консултации. Тя е придружавана от по-голямата част от членовете на германското правителство и голяма бизнес делегация, както и от нов служител, натоварен с борбата срещу антисемитизма. Очаква се по време на визитата канцлерът да се фокусира върху двустранните икономически въпроси, като наблегне на иновациите, технологиите и проектите за развитие. Това е седмото подобно съвместно правителствено заседание, откакто Израел и Германия установяват тази традиция преди едно десетилетие.

Еврейската държава бе създадена три години след края на Втората световна война. Германското правителство плати милиарди долари репарации на оцелели от Холокоста и се позиционира като лидер в борбата с антисемитизма.

 

Последвайте канала на

БТА
679 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бай милко

2018.10.04 | 16:20

2
шундо
от общината

2018.10.04 | 12:34

1
Това е върхът на нахалството.

Добави коментар

Водещи новини