Израел облекчава изискванията за притежаване на оръжие

  • 21 август 2018 18:44

  • 1986
  • 1
Израел облекчава изискванията за притежаване на оръжие
© Pixabay

Израел обяви в понеделник, че облекчава изискванията за притежаване на оръжие, което теоретично ще даде възможност на до 600 000 цивилни да получат разрешителни за лично оръжие, предаде Франс прес.

Властите обаче очакват само 35 000 души да подадат молби за получаване на разрешително, посочи източник от министерството на обществената сигурност, пожелал анонимност. Новите условия, влезли в сила в понеделник, позволяват на всеки израелец, преминал сериозно обучение в пехотата, да кандидатства за разрешително.

Военната служба е задължителна в Израел за мъжете и жените, навършили 18 години, но тези, които преминават такова обучение, са малко. Досега най-важният критерий за получаване на разрешително, освен професията, беше местоживеенето. Израелците, които живеят или работят на Западния бряг на река Йордан - палестинска територия, окупирана от Еврейската държава, често получаваха разрешително.

От общо 8,5 млн израелци, 140 000 вече имат право да носят лично оръжие.

Макар властите да твърдят, че това решение е в интерес на сигурността, противниците му казват, че то само ще насърчи насилието.

"Много цивилни вече са спасили живота си при нападение, извършвани особено от нападатели, известни като вълци единаци. Колкото повече цивилни са обучени да носят оръжие, толкова по-големи са шансовете да се противодейства на атаките и да се намалят човешките жертви", обясни в понеделник вечерта в съобщение министърът на обществената сигурност Гилад Ердан.

В днешно интервю за общественото радио министърът увери, че кандидатите за носене на оръжие ще бъдат щателно проучвани, като оцени критериите за получаване на разрешително като "най-строги".

"Ще проучваме миналото на хората, здравословното им състояние, особено психичното здраве - нужно е разрешение от министерството на здравеопазването и от полицията", обясни министър Ердан.

Последвайте канала на

БТА
1986 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
това казва ВСИЧКО

2018.08.21 | 20:45

1
Палестинска територия, окупирана от Еврейската държава, често получаваха разрешително.

Добави коментар

Водещи новини