Израел отваря отново граничен пункт с Ивицата Газа

  • 14 август 2018 19:01

  • 2077
  • 0
Израел отваря отново граничен пункт с Ивицата Газа
© gettyimages (архив)

Израел ще отвори отново граничния пункт Керем Шалом с Ивицата Газа, ако тридневното затишие в сблъсъците с Хамас продължи, предаде ДПА, цитирайки израелския министър на отбраната Авигдор Либерман.

Пунктът Керем Шалом беше затворен за внос и износ на стоки в продължение на повече от месец и Израел периодично ограничаваше вноса на газ, в опит да окаже натиск върху Хамас за спиране на вълната от запалителни балони, изпращани към Израел, както и за спиране на нападенията с ракети. Израел допускаше хуманитарна помощ през граничния пункт.

Около 75 000 палестинци загубиха работата си заради спирането на производството вследствие на наложените ограничения, заяви вчера Али Хайек, председател на Асоциацията на палестинските бизнесмени в Газа. Според израелския министър на отбраната Авигдор Либерман отварянето на граничния пункт "показва на населението на Газа, че запазването на мира е предимно в интерес на живеещите в Газа". Той каза това в декларация, публикувана от министерството.

Миналата седмица имаше два дни на сблъсъци между израелските военни и и сили, лоялни към ислямистката организация Хамас, която управлява Газа. Израел и Хамас водиха три войни от 2007 г. досега. През това време палестинският анклав, дом на около 2 милиона души, изпадна във все по-тежка хуманитарна ситуация, припомня ДПА.

Последвайте канала на

БТА
2077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини