Лавров критикува тайна директива на ООН за Сирия

  • 20 август 2018 21:12

  • 2588
  • 6
Лавров критикува тайна директива на ООН за Сирия
© gettyimages

Секретариатът на ООН тайно е забранил на подразделения на организацията да участват във възстановяване на сирийската икономика, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Оказа се, че действително политическият департамент на секретариата на ООН още през октомври 2017 г. е разпространил по цялата система на ООН секретна директива, която забранява на организациите в системата да участват в каквито и да са проекти по възстановяване на сирийската икономика. Само хуманитарна помощ, нищо повече", заяви министърът.

По думите му, условието за възстановяване на Сирия е наречено "прогрес в т.нар. политически преход". Лавров определи като недопустим опит на отделни страни да манипулират секретариата на ООН и призова западните партньори да се откажат от намеренията да използват международните организации "на тъмно". "Попитах генералния секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно защо подобни въпроси стават предмет на т.нар. секретни секретарски вътрешни директиви, защо за тях не е информиран Съветът за сигурност, който е пряко ангажиран с въпросите за Сирия и защо подобен род решения се приемат без открит, обективен анализ на ситуацията на земята", заяви Лавров.

По думите му, генералният секретар на ООН е обещал да проучи ситуацията.Руският външен министър подчерта, че Управлението на върховния комисар на ООН за бежанците не трябва да става филиал на западните страни. Така той коментира думите на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който заяви, че не бива да се връщат в Сирия бежанци в сегашните опасни условия. "На нас така ни обясниха, че комисарят е имал предвид следното - докато няма процес на т.нар. независим политически преход, то основните донори, а това преди всичко е Западът, няма да има пари за възстановяване инфраструктурата и цялостната икономика на Сирия. Ние сме изложили нашата гледна точка, както на западните, така и на другите донори", допълни Лавров.

От Центъра за прием на бежанци съобщиха, че над 1,7 млн. сирийци са изявили желание да се върнат в домовете си. Това са преди всичко хора, които са в Ливан, Турция и Германия. Сирийските власти създадоха координационен щаб за връщане на бежанците в родината, който е оглавен от министъра на местното управление Хусейн Махлюф. Структурата ще си взаимодейства с щаб, който функционира в руския Център на управлението на отбраната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2588 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.08.21 | 13:41

5
Цървули!!!Този Гнусен Съветски Рептил избълва поредната порция Кремълски лъжи!!!Да не говорим колко пари внася в ООН "загриженият" за арабите Рускенеф и колко инвестира в региона!!!Още един пример-ватенките въоръжават палестинските терористи,но циганите които мразят САЩ получават финансиране по линия на ООН именно от Американците!!!

2018.08.21 | 17:53

6
Круме, не разбираш ли какъв жалък нещастник си??
Дуци

2018.08.21 | 08:40

4
С ДВЕ ДУМИ ООНЕТО Е У КЛОЗЕТО ЩЕ ИЗЛЯЗА ИСТИНИТЕ И ТОГАВА ВСИЧКИ ЗАЕДНО С АНГЛИЯ ЩЕ МЪЛЧАТ КАТО БИТИ ГЪЗОВЕ
Русенец

2018.08.20 | 21:53

1
Почнаха да си излизат керливите ризи.... Чудя се какво стана със случая „Скрипал”.... А химическа атака над цивилни в Сирия?Напоследък една голяма тишина.
Русенец

2018.08.20 | 22:35

3
като си толкова вещ с тоя случай.... кажи точно какво стана?.... Ако е са били замесени Русия или про-руснаци сещаш ли се какъв вой щяха да вият украинците?
А те какво- мълчат след като почна разследване.
асд

2018.08.20 | 22:29

2
да както и със самолета над донбас. лаха лаха и изведнъж тихо. всичко е една голяма игра, в която човешкия живот няма никаква стойност.

Добави коментар

Водещи новини