В Ирак армията и полицията гласуват преди другите на парламентарните избори

  • 10 май 2018 19:38

  • 8020
  • 0
В Ирак армията и полицията гласуват преди другите на парламентарните избори
© Булфото (архив)

Служещите в иракската армия и полицията и иракчаните в чужбина гласуват днес на първите парламентарни избори, след като в края на миналата година Багдад обяви, че е победил терористичната групировка "Ислямска държава", предаде ДПА. Иракските граждани ще гласуват в събота.

До обяд в столицата бяха гласували около 24 процента от регистрираните гласоподаватели от службите за сигурност, съобщи избирателната комисия.

В северната провинция Ниневия, която беше крепост на "Ислямска държава", избирателната активност е била 29 на сто.
На днешните избори, започнали в 7 ч. сутринта и приключващи в 18 ч., право на глас имат над 943 хиляди служители на силите за сигурност. Кюрдските милиции пешмерга гласуват в 99 секции в трите провинции на автономния район Кюрдистан.

Иракчани зад граница гласуват в дипломатическите мисии в 21 държави.

Иракските власти засилиха мерките за сигурност в навечерието на изборите, четвърти поред, откакто през 2013 г. международна коалиция начело със САЩ нахлу в Ирак и свали диктатора Садам Хюсеин.

Миналия месец "Ислямска държава" заплаши да атакува избирателни секции в Ирак и заяви, че всеки, който отиде да гласува, ще бъде смятан за неверник.
Около 7000 кандидати се състезават за влизане в 329-местния парламент, който избира президентът и министър-председателя.
Много от кандидат-депутатите са бивши законодатели и политици, които според избирателите не са направили достатъчно в борбата с корупцията и за подобряване на услугите за населението в страната, която е член на ОПЕК.

Последвайте канала на

БТА
8020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини