Нов документ поражда опасения, че ИД може би се занимава и с трафик на органи

  • 25 декември 2015 10:05

  • 3476
  • 2
Нов документ поражда опасения, че ИД може би се занимава и с трафик на органи
© Getty Images/Guliver

Групировката Ислямска държава е одобрила "събирането" на човешки органи с документ на нейни религиозни експерти, който досега не беше направен обществено достояние, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Тези разкрития пораждат безпокойство, че ислямистите може би се занимават и с трафик на орани. Документът датира от 31 януари на настоящата година и с него се е запознала агенция Ройтерс. В него се казва, че взимането на органи от живи пленници с цел спасяване на живота на мюсюлманин е позволено, дори и това да е фатално за пленниците. Ройтерс не може да потвърди дали документът е автентичен. Според неназовани американски представители той е бил намерен сред данните и материалите, събрани от американските специални сили по време на операция в Източна Сирия през май. По време на тази операция беше ликвидиран топ финансистът на ИД Абу Саяф, а неговата жена беше пленена. Специалните сили са се сдобили с данни под формата на компютърни харддискове, флашки, компакт дискове, дивидита и документи на хартия, съобщи Брет Макгърк, специален пратеник на Барак Обама в глобалната коалиция в борбата срещу ИД. Досега нито един от конфискуваните документи не е бил направен обществено достояние, освен един, който илюстрира трафика на антики, извършван от ИД.

Сред документите е и фатва номер 68, в която се казва, че животът на вероотстъпник не заслужава уважение и органите му могат безнаказано да бъдат взети. Не е забранено да се вземат и тези органи, чието отстраняване може да причини смъртта на пленника, се казва във фатвата. В документа не се посочва какво се има предвид под вероотстъпник, но ИД убива и пленява немюсюлмани, но също и шиити, и дори сунити, които не следват екстремистките й възгледи. Фатвата е на Комитета за изследвания и издаване на фатви - изследователското крило на ИД. Същевременно 30 американски конгресмени отправиха искане към Белия дом да обвини ИД в геноцид на християни, а не само на язидите, предаде ТАСС.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3476 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
каката на баткото

2016.01.01 | 16:05

2
може би,нее сигурно още какво иска америка!? пълни глупости!това са изверги които подлежат единственно на унищожение!

2015.12.31 | 17:11

1
Тиквата им е клиент,поръчал си е нов анал,че Доган му го протърка !

Добави коментар

Водещи новини