Даниел Митов: През 2015 г. за първи път България не беше източник на проблеми

  • 17 декември 2015 14:07

  • 1073
  • 3
Даниел Митов: През 2015 г. за първи път България не беше източник на проблеми
© Булфото

Министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, направи отчет за работата на външното ни министерство и за ситуацията през 2015 година, предаде репортер на novini.bg.

"Това беше година на международни конфликти - кризата в Украйна, военния конфликт с ДАЕШ. Бяхме свидетели на нестихващи потоци от мигранти и засилване на тероризма. Европа разбра, че граничим с различни ландшафти. Всичко това доведе до нестихващи човешки потоци, пропаганда, тероризъм и ни накара да се съмняваме в нашата сигурност", каза Митов.

"През 2015 година Европа действа бавно и решенията често бяха взимани в 12 без 5, но се надявам през 2016 г. ", обяви Митов, "това да бъде година на действията и решенията. Да бъде спазено Минското споразумение и решенията от Виена".

"България през 2015 година беше пресечна точка на голяма част от международните ни конфликти. Често пъти България беше плашена с война заради избора, който сме направили, но успяхме да запазим стабилността на страната", добави външният ни министър.

"За първи път България не беше източник на проблеми, а беше доверен партньор", каза Митов. По думите му, България си е върнала доверието на западните ни партньори, които защитават националните интереси и с това изпълнила един от първите приоритети на кабинета Борисов-запазване на ангажиментите си. Той коментира, че в страната ни са дошли много международни лидери през последната година. "Всяка една от срещите имаше своя ангажименти и своя резултат", посочи министърът.  България е по-силна към този момент. Ние се върнахме на международната сцена - започна засилена интеграция на България в ЕС и НАТО", заяви той.

По думите му бежанският натиск е сред най-големите предизвикателства пред ЕС, а България е била от първите, които са посочили, че квотният принцип не работи – нещо, в което много страни са убедени. "Ясно заявихме, че страните от ЕС трябва да работят за връщане на икономическите мигранти. И да се прави ясно разграничение. Европа трябва да започне да контролира своите външни граници и да разбере, че европейските граждани искат да си върнем контрола на границите си", допълни Митов.

"Европа трябва да гарантира и да защити своите граждани. Тя е и достатъчно силна. Само трябва да бъде по-решителна и да се противопостави на терористи и престъпници", категоричен бе Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1073 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
риптилска свиня

2015.12.18 | 15:50

3
педераст долен продажен.

2015.12.17 | 18:22

1
+++
gost

2015.12.17 | 21:41

2
Prez 2016 g. Balgariia schte stane osnoven iztotchnik na problemi za ES.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини