Рохани: Иран е готов да помогне за установяването на демокрация в Сирия и Йемен

  • 28 септември 2015 21:24

  • 2773
  • 3
Рохани: Иран е готов да помогне за установяването на демокрация в Сирия и Йемен
© Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан Рохани заяви днес на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН, че Иран е готов да помогне за установяването на демокрация в Сирия и Йемен, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Готови сме да помогнем за изкореняването на тероризма и създаването на условия за демокрация. Както помогнахме за установяването на демокрация в Ирак и Афганистан, така сме готови да помогнем за установяването на демокрация в Сирия и Йемен. Подкрепяме власт чрез избори, а не чрез оръжия", каза Рохани, цитиран от БТА.

Иран е съюзник на сирийския режим и подкрепя шиитските бунтовници в Йемен, отбелязва АФП. Рохани обвини за кризите в Близкия изток окупацията на Ирак и Афганистан от САЩ, както и подкрепата на Вашингтон за Израел срещу палестинците. Според него с нашествията си в Ирак и Афганистан Съединените щати са дали морално оправдание на действията на групировката "Ислямска държава", предаде ТАСС.

"Действията на САЩ трябва да се съобразяват с регионалните реалности", заяви Рохани. Иранският президент призова да бъде създаден единен фронт срещу екстремизма. "Бих искал да приканя целия свят, особено страните от моя регион, да образуват единен фронт срещу екстремизма и насилието", каза Рохани и заяви, че международната общност се е провалила при конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен.
Иранският президент обвини саудитските власти в некомпетентност след масовата блъсканица в Мека в четвъртък, в която загинаха 769 души, предаде Франс прес.

Загиналите в блъсканицата поклонници "станаха жертва на некомпетентността на тези, които отговаряха" за организацията на поклонението в Мека, заяви Рохани и поиска "щателно разследване на причините на тази трагедия". По последни данни при инцидента са загинали 226 иранци. 248 техни сънародници продължават да се водят в неизвестност. 27 ранени иранци остават в болница.

Последвайте канала на

2773 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Доктор

2015.09.30 | 16:02

1
Това звучи като виц.

2015.09.30 | 18:22

3
Ти си виц. Но тъп.
Доктор

2015.09.30 | 16:02

2
Цървул.

Добави коментар

Водещи новини