Момиче, "зверско убито" от сирийската полиция, е живо

  • 05 октомври 2011 11:56

  • 925
  • 0
Момиче, "зверско убито" от сирийската полиция, е живо
©

Сирийското момиче Зейнаб ал Хосни, което бе обявена за починала след мъчения в затвор, е жива и здрава, предаде РИА Новости.

18-годишната Зейнаб бе показана по местна телевизия. Тийнейджърката от бунтовния град Хомс стана известна след като арабски и западни медии я превърнаха в символ на съпротивата срещу режима на президента Башар Асад. Според историята на нейния брат Юсеф на 27 юли полицаи нахлули в жилището им и отвлекли сестра му. Силите за сигурност искали да принудят друг неин брат, Мохамед, да се откаже от участието в протестите. Властите обещали свободата на Зейнаб. Мохамед бил арестуван и месец по-късно убит.

Родителите Мохамед и Зейнаб на 13 септември отишли в морга, за да разпознаят тялото на сина си. Но "случайно" хората намерили и тялото на Зейнаб, което било обезглавено и с отрязани ръце. Правозащитни организации определиха смъртта на момичето като безспорно доказателство за престъпленията на режима.

Тийнейджърката заяви, че никой никога не я арестувал и в дома им никой не е нахлувал. Тя сама е избягала през юли от семейството си, защото искала да се спаси от тормоза на братята си и се криела при свои роднини. Зейнаб твърди, че нейното семейство не е знаело, че дъщерята е жива и здрава. Тя се обадила в телевизията, като научила за погребението си.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини