Техеран предлага "Петрол срещу храни"

  • 10 януари 2014 16:41

  • 1358
  • 1
Техеран предлага "Петрол срещу храни"
©

Иран и Русия преговарят по спогодба от типа "Петрол срещу храни". Техеран предлага доставки на петрол в замяна на руски стоки, пише "Новинар".

Програмата би позволила на Иран съществено да повиши петролния си износ въпреки санкциите на Запада, които накараха Техеран да одобри през ноември предварително споразумение за прекратяване на ядрената програма на страната.

Руски и ирански източници посочиха, че се обсъждат последните подробности около бартерното споразумение. То ще позволи на Русия да купува 500 000 барела дневно ирански петрол в замяна на руско оборудване и стоки.

Не е ясно дали споразумението ще бъде приложено, преди да бъдат доуточнени подробностите по ядреното споразумение от ноември в Женева между Иран и шестте световни сили, сред които е и Русия.

Санкциите на САЩ и ЕС намалиха с над 50 на сто иранския петролен износ през последните 18 месеца до около 1 милион барела дневно. Русия не е въвела санкции срещу Иран.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
X

2014.01.12 | 14:49

1
Аз ще им пращам домати, краставици, чушки, зърно, ябълки, сливи, дюли, пъпеши, дини и още куп други ако ми пращат петрол в замяна...ако има някой иранец петролен магнат тук пишете мииии

Добави коментар

Водещи новини