Предполагаем член на Ал Кайда бе осъден на смърт

  • 29 декември 2013 12:38

  • 1332
  • 2
Предполагаем член на Ал Кайда бе осъден на смърт
©

Йеменец, предполагаем член на терористичната групировка Ал Кайда, днес бе осъден на смърт от съд в Сана за кръвопролитно нападение през 2011 година срещу щаб на силите на сигурност в Аден, в южната част на страната, предаде БТА, цитирайки АФП. 

Ахмад Кадири Ахмад Турки е бил разследван заради принадлежност към Ал Кайда и създаване на клетка, планирала и извършила нападението, уточни източник от съда. При нападението през юни 2011 година са загинали двайсетима членове на разузнавателните служби, допълни същият източник от специалния съд, отговарящ за терористични престъпления. Същият съд осъди деветима йеменци на затвор от 2 до 10 години за принадлежност към Ал Каида и опит за убийство на президента Абд Рабу Мансур Хади. Според съда членовете на групата заложили на 13 май 2013 година експлозив в Сана с намерението да го взривят при преминаването на кортежа на Хади. Взривното устройство било открито и обезвредено от йеменски сапьори.

Ал Кайда се възползва от отслабването на централната власт в Йемен през 2011 година като резултат от народния бунт срещу предишния президент Али Абдула Салех, за да засили позициите си в южната и източната част на страната, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1332 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ddd

2014.01.02 | 22:28

2
Във "борбата с тероризма" няма компромиси, не е нужно да си терорист трябва само да приличаш на такъв или някой случайно да предположи, че си такъв и си заминаваш !
hhh

2014.01.02 | 22:26

1
смърт за всички мюсюлмани терористи

Добави коментар

Водещи новини