Броят на бежанците, напуснали Сирия вече е достигнал 2 милиона души

  • 04 септември 2013 10:41

  • 1015
  • 0
Броят на бежанците, напуснали Сирия вече е достигнал 2 милиона души
©

Броят на бежанците, напуснали Сирия заради войната и потърсили убежище в съседни страни, вече е достигнал два милиона души, съобщи БТА. Това се посочва в изявление на еврокомисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Над половината от бежанците са деца, уточнява комисарят. За краткото време от 16 март 2013 г. досега броят на бежанците се е удвоил и е достигнал този трагичен рекорд. Тя пояснява, че бежанският поток претоварва системите за образование, здравеопазване и сигурност в приемащите държави.

Повечето от сирийските бежанци се намират в Турция, Йордания, Ливан и Ирак, уточнява Георгиева. За тези, които са били принудени да напуснат домовете си, ситуацията е трагична. Но тя предполага огромни жертви и от страна на щедрите им домакини, чиято собствена стабилност е разклатена поради масовия приток на хора от Сирия, посочва комисарят.

"Тъжната и жестока истина е, че все по-безмилостните, брутални и нехуманни прояви на насилие неминуемо ще предизвикат все по-големи вълни от бежанци. Все по-често на прицел е цивилното население. Отново отправям призив за спиране на сраженията и незабавно намиране на политическо решение. Но дотогава - а това може да се окаже по-трудно достижимо от всякога - ще повтарям апела си към всички страни в конфликта да спазват международното хуманитарно право и да осигуряват закрила на гражданите и на онези, които им помагат да оцелеят", допълва Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Европейската комисия отбелязва, че досега 20 доброволци от Сирийския арабски червен полумесец и 11 служители на ООН са били убити при изпълнение на служебните си задължения.

Не спират и нападенията над автомобили на ООН и линейки.

В отговор на кризата от края на 2011 г. насам Европейската комисия е мобилизирала хуманитарна помощ за 515 милиона евро за Сирия и съседните държави. Още 328 милиона евро са осигурени по линия на други инструменти на ЕС. Така общият размер на финансирането от бюджета на ЕС достига 843 милиона евро. Държавите от ЕС са предоставили над 493 милиона евро за хуманитарна помощ на пострадалите от конфликта сирийски граждани. С това общият принос от ЕС възлиза на над 1,3 милиарда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1015 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини