Вучич няма да отиде на срещата на върха на БРИКС в Русия

  • 22 октомври 2024 15:03

  • 1018
  • 5
Вучич няма да отиде на срещата на върха на БРИКС в Русия
© Gettyimages/архив

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви пред държавната телевизия PТС, че няма да отиде на срещата на БРИКС, която започва днес в Казан, столицата на руската република Татарстан, предаде БТА.

Вучич разговаря в неделя по телефона с руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 за първи път след повече от 2 години прекъсване.

Днес пред РТС Вучич каза, че е изразил уважението си към Путин, както и резервите си да приеме директно поканата му на фона на срещи и посещения в Сърбия от европейски лидери. В интервюто Вучич отбеляза, че неговата страна категорично няма намерение да налага санкции срещу Русия. По думите му руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 "високо оценява" тази позиция.

„Да ходя или да не ходя“: Вучич в дилема дали да участва в срещата на БРИКС в Русия

През септември и октомври сръбският президент се срещна с редица европейски лидери, а миналата седмица председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е обяви, че ще направи обиколка на държавите от Западните Балкани.

Пред РТС Вучич уточни, че Сърбия ще изпрати в Казан делегация от четирима министри, начело с вицепремиера и военен министър Александър Вулин.

От началото на октомври сръбският президент два пъти направи изявление, че обмисля решението си дали да вземе участие във форма́та БРИКС. 

БРИКС е група от държави от три континента с развиващи се икономики, в която участват Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.

Пред държавната телевизия РТС  Вучич каза още, че "не е възможно" да представлява Сърбия на срещата на върха на БРИКС, без това да се приеме като отклонение от европейския път.

Сърбия отдавна взе решение за европейската си интеграция, каза Вучич, но добави, че общественото мнение в Сърбия остава резервирано към Брюксел заради отворения въпрос с независимостта на Косово.

“На хората им е писнало от истории за зачитане на териториалната цялост на Украйна, докато териториалната цялост на Сърбия (по въпроса за Косово и Метохия) не се зачита", отбеляза Вучич.

В интервюто за РТС сръбският президент цитира данни от последните социологически проучвания, които показват, че 42 процента от гражданите на Сърбия подкрепят интеграцията с ЕС, а 42 процента – участие в групата БРИКС.

"Сега е 42 на 42, въпреки че хората в Сърбия всъщност не знаят какво означава БРИКС. Те са чували, че това са някои други държави по света, които ни изнудват по-малко (...)", каза Вучич.

В петък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е пристига в Белград за среща с Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и премиера Милош Вучевич.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1018 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АК47

2024.10.22 | 15:51

1
ДА ЯВА И ЧИКИДЖИИТЕ ИМ И ТЕ ДА НИЩО НЕ СТАВАТ КАТО НАС

2024.10.23 | 08:11

5
Обикновено, който седи на два стола пада на земята!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.23 | 08:11

4
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.22 | 16:32

2
Що така? Свинктероустия сръб няма ли да иде да го погалат по главата?
ПУКНИИ М ЪР Ш О

2024.10.23 | 08:11

3
ХАПЧЕТАТА ЗА ШИЗОФРЕНИЯТА ВЕДНАГА ИЗРОД ИБАН ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО!

Добави коментар

Водещи новини