Румънски животновъди протестират срещу мерките за овладяване на чумата по дребните преживни животни

  • 03 септември 2024 11:51

  • 155
  • 2
Румънски животновъди протестират срещу мерките за овладяване на чумата по дребните преживни животни
© pixabay

Животновъди от румънските окръзи Тимиш и Караш-Северин в югозападната част на страната протестират днес срещу мерките на санитарно-ветеринарните власти за справяне с огнищата на чума по дребните преживни животни, съобщава информационният сайт Зиаре. Първото огнище в Румъния бе открито на 17 юли. 

Протестиращите румънски животновъди казват, че са били убити хиляди здрави животни. Те са разгневени и искат да попречат на умъртвяването на животните, информира телевизия Антена 3.

Стотици овцевъди от Тимиш и Караш-Северин протестират в село Клоподия, на 80 км от Тимишоара, срещу мерките, наложени от окръжната Санитарно-ветеринарна дирекция, след като в окръг Тимиш бяха потвърдени няколко огнища на чума по дребните преживни животни. Протестиращите казват, че овцевъдите са твърде бедни, а държавата отпуска ниски обезщетения за умъртвените животни.

Зиаре съобщава, че преди месец 13 000 овце от ферма в окръг Тимиш са били умъртвени, след като е било установено огнище на чума. Миналата седмица са били умъртвени още 600 овце.

Чумата по дребните преживни животни е много сериозно вирусно заболяване, засягащо няколко вида дребни, домашни и диви преживни животни. То е силно заразно и протича много тежко със 70 процента смъртност. Заболяването засяга главно овцете и козите, пише БТА.

Фермери от Източните Родопи в критична ситуация с изхранването на животните

Премиерът Марчел Чолаку съобщи снощи, че е договорил с представители на животновъдите бързи решения за преодоляване на проблема. Една от мерките, обявени от правителството, предвижда забрана на движението на животни между фермите за период от 30 дни.

Премиерът написа снощи във Фейсбук, че правителството е готово да положи всички усилия, заедно с всички институции, за да запази отворени каналите със страните вносителки на румънски животни както в Европа, така и в арабските страни, съобщава Аджерпрес.

Жандармеристка бе ранена снощи в главата от хлопка по време на спонтанен протест на животновъди на площад „Виктория“, където се намира сградата на румънското правителство, предаде Аджерпрес. На служителката е била оказана медицинска помощ, а мъжът, който я е наранил с хлопката, е бил отведен в полицейското управление.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
155 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чуйте и осмислете

2024.09.03 | 11:57

2
Чуйте и осмислете. Намерили едно животно болно от нещо и затова избиват 300 000 глави в радиус от 30 километра? Преди просто отделяха болното животно.

2024.09.03 | 11:54

1
Защо ще ядете хле барките на глобалистите ако имате достъп до месо.

Добави коментар

Водещи новини