Значително увеличение на миграционните потоци от Турция отчитат гръцките власти

  • 19 юни 2024 11:30

  • 324
  • 1
Значително увеличение на миграционните потоци от Турция отчитат гръцките власти
© Getty Images

Миграционните потоци от Турция към Гърция през първите четири месеца на 2024 година отбелязват значително увеличение, показват данни на гръцкото министерство на миграцията и убежището, цитирани от „Катимерини“.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1594

Увеличението се наблюдава предимно по сухопътната граница между двете страни по река Марица (Еврос), но и по море към гръцките острови в Егейско море.

От януари до април тази година са регистрирани най-високите миграционни потоци от 2019 г. насам.

Само през април в центъра за задържане на мигранти в селището Филакио близо до границата по р. Марица са били подадени 585 молби за убежище.

Същевременно с малки плавателни съдове мигрантите се опитват да достигнат до бреговете на островите Крит и Гавдос, както и до полуостров Пелопонес. Кметът на малкия остров Гавдос южно от Крит Манолия Афендаки каза, че през юни до острова са достигнали два плавателни съда съответно с 19 и 43 души на борда. Тя уточни, че няма проблеми за туризма на острова, защото прехвърлянето на мигрантите от него се организира в рамките на два дни.

Гръцката полиция залови 24 незаконни мигранти в Западна Тракия

Според данните на министерството през първите четири месеца на 2019 г. в Гърция са пристигнали около 11 хиляди мигранти. През 2020 г. за същия период броят им е бил около 9000. През следващите две години, 2021 и 2022 г., пристигащите мигранти спадат рязко – през първата година те са малко над 2000, а през втората – около 3500. Миналата година броят им е бил 4660 в периода януари – април.

През 2024 г. обаче само за първите четири месеца броят на пристигналите рязко се увеличава до 11 835, т.е. със 154 процента повече в сравнение с 2023 г.

Що се отнася до сътрудничеството между властите на Гърция и на Турция по отношение на миграцията, договорено в рамките на затоплянето във връзките на двете страни през последните месеци, източници от гръцката брегова охрана са казали, че координацията и пряката комуникация между службите на двете страни продължава. В съобщението се припомня посещението на гръцкия министър на корабоплаването Христос Стилианидис в Анкара през януари, по време на което той беше придружен от командира на гръцката брегова охрана. В рамките на визитата беше договорено реактивиране на комуникационния канал между службите за брегова охрана с основна цел обмяна на информация.

Все още обаче не се е реализирала срещата между местните началници на бреговата охрана на Гърция и на Турция, на която трябва да се уточнят детайлите на сътрудничеството на местно равнище. Срещата се очаква да бъде организирана на остров Хиос и по последни сведения се полагат усилия да стане през юли, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 11:48

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини