Мицотакис обявява промени в състава на правителството

  • 14 юни 2024 10:43

  • 235
  • 0
Мицотакис обявява промени в състава на правителството
© Getty Images

Реорганизация на гръцкото правителство ще бъде обявена по-късно днес от гръцкия правителствен говорител, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на кабинета на министър-председателя Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г..

Агенцията посочва, че промените ще бъдат осъществени на фона на по-слабото от очакваното представяне на управляващата партия на евроизборите, предава БТА. 

Управляващата "Нова демокрация" получи едва 28,3 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент, което е далеч от резултата от около 41 процента, който регистрира на парламентарните избори през юни миналата година, и под целта от 33 процента, която Мицотакис си беше поставил по време на предизборната кампания.

Освен това евроизборите в Гърция преминаха при рекордно ниска избирателна активност от около 41 процента.

Съставът на новото правителство ще стане известен в 11:30 ч. местно (и българско) време.

Пред гръцката телевизия Алфа по-рано тази седмица Мицотакис не изключи възможността от промени в правителството.

Гръцкият премиер призна, че управляващата партия не е постигнала целите си на евроизборите

Като проблеми, които са довели до спада на популярността на управляващата партия, той изтъкна преди всичко поскъпването на живота.

Същевременно гръцкият премиер косвено отхвърли сценариите за предсрочни парламентарни избори с думите, че е „по-добре, че (избирателите) изпратиха сега това послание, защото имаме пред себе си още три години“.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини