В Турция обмислят да въведат банкноти от 500 и 1000 турски лири

  • 06 юни 2024 14:38

  • 170
  • 0
В Турция обмислят да въведат банкноти от 500 и 1000 турски лири
© Novini.bg/ Canva

Централната банка на Турция проучва необходимостта от въвеждане на банкноти с номинал 500 и 1000 турски лири, съобщи управителят на банката Фатих Карахан, цитиран от турски медии.

Карахан каза това във връзка с разразила се дискусия по темата в последно време. Той уточни, че съответните звена извършват технически дейности по въпроса и увери, че процесът ще бъде прозрачен. 

Централната банка на Турция повиши прогнозата си за инфлацията

Турските медии често пишат за планове на турските власти да въведат по-едри банкноти на фона на обезценяването на турската национална валута и високата инфлация. Подобни твърдения обаче в миналото бяха опровергавани, предаде БТА.

"Дали има нужда от банкнота с по-висок номинал, ще бъде определено в резултат на технически анализи. Нашите звена работят по този въпрос, проучванията ни продължават", каза гуверньорът и добави, че "когато се вземе решение, то ще бъде споделено с обществеността в рамките на прозрачността".

Понастоящем най-голямата банкнота в Турция е тази от 200 лири, около 6,2 долара по сегашния курс на централната банка. Когато тази банкнота беше пусната в обращение през януари 2009 г., стойността ѝ по пазарен обменен курс беше 131 долара, напомня ТАСС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
170 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини