Централната банка на Турция повиши прогнозата си за инфлацията

  • 09 май 2024 13:49

  • 4256
  • 2
Централната банка на Турция повиши прогнозата си за инфлацията
© Pixabay

Централната банка на Турция повиши с два пункта прогнозата си за инфлация през 2024 г., като се очаква показателят да достигне 38 процента, се посочва в доклад на турската централна банка, който бе представен днес на пресконференция от управителя на банката Фатих Карахан, предаде БТА.

Потребителските цени в Турция се повишиха през април с 69,8 на сто на годишна основа.

Инфлацията у нас - над средната за еврозоната

„През последните 3 месеца на тази година виждаме, че инфлацията е по-висока от нашите очаквания. Потребителската инфлация в края на месец април бе 69,8 процента, с 0,9 пункта над прогнозния диапазон. Ние следим отблизо поведението на цените и инфлационните очаквания. Решени сме да поддържаме затегната паричната политика, докато инфлацията спадне до нива, съвместими с нашите цели. Определено няма да допуснем трайно влошаване на перспективите за инфлация“, каза той, цитиран от ТРТХабер.

Той посочи, че се запазват високите показатели на инфлацията в сектора на услугите, а се забавя тенденцията на повишаване цените на жилищата.

По думите му през последните седмици се е ускорил преходът от чуждестранна валута към турската лира.

“Актуализирахме прогнозата за инфлацията в края на 2024 г. с 2 пункта до 38 процента. В средносрочен план се стремим инфлацията да се стабилизира на 5 процента. Прекратяването на регулацията за ползване на 25 куб. м. безплатен природен газ ще повлияе в посока на повишение на месечната инфлация през месец май с 0,7 пункта. Освен това инфлацията ще достигне своя връх през май, около 75-76 на сто, а след това ще започне да се понижава”, Фатих Карахан.

В отговор на журналистически въпрос възнамерява ли централната банка да пусне в обращение нова емисия банкноти от 500 лири Карахан каза,че това ще стане, ако се наложи от условията. В момента най-голяма банкнота е 200 турски лири. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4256 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.09 | 18:05

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.09 | 13:58

1
Официалната инфция е 69, а реалната над 140% Сами си избраха боздуган да ги върне в средновековието.

Добави коментар

Водещи новини