Колко струват храните и лекарствата в Турция?

  • 02 юни 2024 08:05

  • 4731
  • 6
Колко струват храните и лекарствата в Турция?
© БТВ

Проверка показва колко струват хранителните продукти и лекарствата в Турция. Има ли фрапиращи разлики, предвид поредното увеличение у нас на основни храни и все още изгодно ли е да се пазарува в южната ни съседка, предава БТВ.

Екип се отправя към Турция, за да провери има ли сериозни разлики в цените на основните продукти и лекарствата тук и у нас. Къркларели се намира само на 40 километра от границата с Малко Търново и един от най-предпочитаните градове за пазар от българите.

По улиците на всеки ъгъл местните предлагат череши.

Килограм череши е 70 турски лири, което е около 3,91 лв. По-дребните череши са по 50 турски лири, а едрите са на 70.

Като пресметнем, килограмът излиза около 3,90 лв., а у нас се продават с близо лев нагоре. Цените и на повечето плодове и зеленчуци също са по-изгодни. Като например килограм домати е 1,30 лв., разлика от близо 2,30 лв.

„Някои неща са много евтини, а други са по-скъпи. Реално погледнато това, което беше преди 8-9 месеца - супер евтино тук, вече не е така. Доста по-скъпо. Особено месата им са много скъпи, млечните продукти, някои от тях. Ние идваме заради разходката, да се видим тук с наши приятели, да хапнем нещичко. На пазара най-много ни харесват хлебните им изделия, малко зеленчуци, сладки, в общи линии това“, казва Рауф Сабах.

На един от най-посещаваните магазини от българите се купуват основно зехтин и маслини.

Много от търговците примамват клиентите с надписи на български, а продавачите са готови на всякакви трикове, за да продадат стоката си.

„Намаляваме цените за българите, правим промоции. Например 5 литра зехтин екстра върджин го давам на 1200 турски лири. При нас клиентите могат да пробват на място нашите продукти, за да си изберат какво да купят“, казва Борак Арслан – търговец.

Освен за хранителните стоки, много от българите пътуват основно заради лекарствата.

Най-търсеното лекарство е за грип и настинка, което излиза близо три пъти по-евтино отколкото у нас.

„Казват, че са по-качествени продуктите в Турция за диабет, хората веднага си регулират захарта. За тях има голям интерес. Иначе знам, че ги има но обикновени модели в България, но тези комбинираните липсват. За артрит и ставни болки мазила и таблетки търсят и против гъбички доста продаваме.
Все още при лекарствата няма увеличение, но очакваме след юли месец пак процент нагоре, може и тогава ако пак турската лира изгуби ценността си, горе-долу същите цени ще станат като на българския лев“, обясни фармацевтът Аркмен Шахин.

Първи ръст на инфлацията в еврозоната от декември 2023 г.

Сериозен интерес от българите има и за различните видове хранителни добавки и витамини, които не могат да се намерят у нас

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4731 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.06.02 | 10:57

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Чочи

2024.06.02 | 14:35

6
Вече не отслабнахте ли бе,само вие навсякъде

2024.06.02 | 14:33

5
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062
Krastu

2024.06.02 | 11:20

4
Гласувай народе и по-скъпо ще стане!
Баце

2024.06.02 | 08:22

1
интересуваме защо е толкова скъпо в България

2024.06.02 | 10:07

2
Ами, защото в българия живее едно кротко стадо, което си трае не само да го стрижат и бръснат, но и контра да му ударят пак ще си мълчи..... Анадънму?!

Добави коментар

Водещи новини