Кипър търси помощ от ЕК за справяне с продължаващата суша на острова

  • 27 май 2024 07:56

  • 292
  • 1
Кипър търси помощ от ЕК за справяне с продължаващата суша на острова
© Novini.bg/ Canva

Кипър ще поиска от Европейската комисия да помогне с мерки за справяне с продължаващата на острова суша. Въпросът ще бъде повдигнат от министъра на земеделието и околната среда Мария Панайоту на Съвета на европейските министри днес в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кипърският екоминистър ще информира колегите си за неблагоприятната ситуация в страната и последиците от намалените валежи върху всички сектори в земеделието, животновъдството и околната среда.

Забраниха фойерверки в Кипър заради пожари

Министър Мария Панайоту ще поиска от Европейската комисия мерки за запазване на селскостопанското производство, веригата на храните и природата, съобщиха от правителствената пресслужба. Целта е на фермерите да бъдат предоставени инструменти за достъп до технологии за противодействие в сухи периоди, каза министърът.

Проблемите с недостига на вода и сушата са критични за Кипър, заявиха от ведомството. Обемът на язовирите продължава да намалява и заетостта им към момента е 43% при над 66% преди година.

Министерството вече обяви, че поради липсата на достатъчно вода с една трета ще бъдат намалени количествата, предоставяни на селскостопанските производители за напояване, предаде БНР.

Ековедомството увери и че в големите градски и туристически центрове няма да има прекъсвания на водоснабдяването, тъй като нуждите им ще бъдат покрити от петте инсталации за обезсоляване на морската вода.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 09:00

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини