Изненада ли е поведението на новия президент на РСМ и ще има ли още провокации?

  • 14 май 2024 12:57

  • 719
  • 3
Изненада ли е поведението на новия президент на РСМ и ще има ли още провокации?
© Novini.bg/ Canva

При полагането на своята клетва за президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова произнесе името на страната само като Македония, вместо Северна Македония. Първите действия на новия президент станаха повод за остра реакция както на Гърция, така и на България.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

"Още при първата стъпка на Гордана Силяновска видяхме, че трудно излиза от капана на своите предизборни обещания. Затова политиците трябва много да внимават какво говорят в предизборна кампания. След полагането на клетвата от нейна страна и споменаването на името на държавата само като Македония, това предизвика мигновена реакция на гръцкия министър-председател Мицотакис, както и на гръцкия посланик", коментира журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в "България сутрин".

Журналистите Филипов и Петров: Силяновска провокира Гърция

Европейската комисия също реагира. Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е каза, че Преспанският договор трябва да се спазва. 

"А вчера говорител на ЕК, запитан от журналист какво трябва да направи РСМ, за да отбележи напредък, каза, че Скопие трябва да спазва всичко, поето като ангажимент, включително двустранните договори с Гърция и България. Включително и протоколите към договорите", уточни Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

Протоколите към договорите за добросъседство с България са два. Те са част от преговорната рамка и в тях са включени важни за България и македонските българи въпроси като промяна в учебниците съобразно историческата истина, отваряне на архивите на УДБа, спиране езика на омразата към македонските българи, реабилитация на жертвите на комунизма, голямата част от които са македонски българи и т.н. 

"Изявлението от Брюксел за пореден път казва, че договорът, както и протоколите към него трябва да се спазват. В предизборната кампания на политиците от РСМ беше това избягвано да се говори и дискутира с македонската общественост - какви са ангажиментите за изпълнение. Имаше типична антибългарска реторика. Премълчава се пред македонското общество, че вписването на българите в Конституцията е само първи ангажимент по пътя на РСМ към еврочленство", каза журналистът.

Относно името на РСМ Милотинова напомни, че то е сменено с конституционна промяна: "Конституционната промяна и подписването на Преспанския договор отприщи пътя на РСМ към членство в НАТО. Смяната на името не беше случайно".

Ясно е, че не може да има компромиси при конкретните заявления от страна на Брюксел, коментира тя.

"Албанските партии са "за" евроинтеграцията на РСМ, за вписването на българите в Конституцията. Преговорите на Мицкоски ще бъдат трудни. Ако продължава това поведение на официално Скопие, ще продължи настояването на Тирана за отделянето на Албания от двойката. РСМ ще изпадне в ситуация да догонва", смята Милотинова.

При продължаване на втвърдяването на тона, вероятно ще продължат и репресиите срещу македонските българи, изрази опасението си журналистът. И тук е ролята на България да ги защити. "И друг път сме говорили във вашето студио за нуждата от създаване на Фонд за правна защита на тези хора. Отново да попитам - какво стана с него, защо не е създаден, след като предишното правителство се ангажира с това," попита журналистът. 

"Дано РСМ намери начин да промени тона и да тръгне по пътя на евроинтеграцията. Само от нея зависи. Топката е в Скопие," обобщи Милотинова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
719 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:14

3
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­и­­ ­­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­­­т­а­­ ­в­и­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­а­­т ­-­ X­­1­­­8­­­.­F­U­­N

2024.05.14 | 14:59

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.05.14 | 14:52

1
Македонците живеят още в средновековието. Като узреят, тогава може да мислят за членство в ЕС.

Добави коментар

Водещи новини