Мицотакис на посещение в Анкара за разговори с Ердоган

  • 13 май 2024 08:59

  • 264
  • 1
Мицотакис на посещение в Анкара за разговори с Ердоган
© Getty Images

Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. ще бъде днес на посещение в Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган.

Днешната среща ще бъде четвъртата между Ердоган и Мицотакис в рамките на една година.

Целта на срещата между двамата лидери е задълбочаване на процеса на сближаване между Атина и Анкара чрез продължаване на диалога между тях, посочва турската държавна телевизия ТРТ Хабер, предава БТА. 

Според турски дипломатически източници в рамките на посещението се предвижда да бъдат обсъдени сътрудничеството в икономиката, технологиите,  земеделието, туризма, здравеопазването, както и хуманитарни въпроси.  

Специално внимание се предвижда да бъде отделено на стъпките, които двете страни възнамеряват да предприемат за увеличение на двустранния стокообмен. Към момента стокообменът между Турция и Гърция възлиза на 6 млрд. долара годишно. Предвижда се той да достигне 10 млрд. долара.

Въпросите на нелегалната миграция също се очаква да бъдат предмет на обсъждане.

Предвижда се двамата лидери да обсъдят регионални и глобални проблеми, включително и ситуацията в ивицата Газа.

Мицотакис: Гърция и Турция са изправени пред общи предизвикателства

В навечерието на посещението на Мицотакис в Анкара Ердоган заяви пред в. Милиет, че „Най-доброто равнище в нашите отношения може би е Декларацията от Атина, която подписахме миналия декември. Вярвам, че тази декларация формира основата на новите турско-гръцки отношения. Разбира се, не гледаме на това като нещо достатъчно и работим за постигане на по-добро равнище (на отношенията)”.

Турски източници посочват, че към Декларацията може да се прибавят нови клаузи.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.13 | 09:15

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини