Пожар избухна в националния парк Дурмитор в Черна гора

  • 09 април 2024 17:44

  • 985
  • 0
Пожар избухна в националния парк Дурмитор в Черна гора
© Getty images (архив)

Пожар избухна в Национален парк Дурмитор в Черна гора и застрашава биоразнообразието, съобщи черногорската държавна радио и телевизионна компания РТЦГ.

Пожарът, който избухна в Ступско поле в неделя, се разпространи поради лошото време и към момента застрашава и района около Национален парк Дурмитор, съобщиха от Националните паркове на Черна гора (NPCG). От институцията посочиха още, че противопожарната служба на община Мойковац, Службата за защита на Национален парк Дурмитор и местни жители се опитват да локализират пожара вече трети ден.

"Пожарът беше забелязан в неделя, а от понеделник неблагоприятните метеорологични условия, причинени от вятъра, повлияха на разпространението на огъня, който застраши и района около Национален парк Дурмитор“, добавиха от Национални паркове.

Директорът на парка Перо Попович заяви, че служителите са на терен от няколко дни с минимални средства за гасене на пожари и рискуват здравето и живота си. Според него флората и фауната на националния парк е застрашена.

"Апелирам и призовавам държавните органи и службите да ни помогнат, защото това е пожар, който заплашва да "погълне“ огромни пространства в парка и извън него“, каза Попович, предаде БТА.

Пожар във фабрика за дрехи в босненския град Градачац

Последвайте канала на

Novini.bg
985 0

Свързани новини

Водещи новини