Изборите за местна власт в Белград ще бъдат проведени отново

  • 03 март 2024 15:38

  • 377
  • 2
Изборите за местна власт в Белград ще бъдат проведени отново
© Getty images (архив)

Градският съвет на Белград не беше конституиран днес, след като председателстващият Тома Фила констатира, че няма кворум и че е изтекъл срокът за формиране на управлението на сръбската столица, предаде Танюг.

В началото на заседанието Фила, който е най-възрастният градски съветник, каза, че няма кворум и че не са изпълнени условията за конституиране на градския парламент.

"Както ви и казах - избори", заяви Фила и закри заседанието.

Учредителното заседание бе отлагано вече два пъти поради липса на кворум. За днес, когато изтича законовият срок за учредяването на местния парламент, бе насрочено третото заседание.

На заседанието не присъстваха градските съветници от управляващата Сръбска прогресивна партия ( СПП) на президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и на Социалистическата партия на Сърбия (СПС), отбелязва телевизия Ен1.

Коалицията „Белград не трябва да спира" на СПП и досегашния й коалиционен партньор СПС  получиха след изборите през декември 54 от 110-те места в градската Скупщина - с две по-малко от необходимия им брой за мнозинство. Проевропейската опозиционна коалиция „Сърбия срещу насилието“ има 43 места, националистическата опозиционна коалиция НАДА спечели 7 места, а новосформираната проруска дясна партия "Ние - глас от народа" има 6 места.

 „Сърбия срещу насилието" организира масови протести след местния и парламентарен вот на 17 декември. Опозицията обвини властите в манипулиране на избирателни списъци, като според нея в Белград са били регистрирани фиктивни гласоподаватели от други краища на Сърбия и от чужбина, за да гласуват в сръбската столица. Заради изборните нарушения опозицията настоява за касиране на изборите. Европейският парламент прие резолюция с искане да бъдат разследвани твърденията за изборни нарушения.

Вчера ръководството на СПП обяви, че подкрепя нов вот за местна власт в Белград и от днес започва кампания.

Партията на Александър Вучич е за нови избори за местна власт в Белград

Местните избори в Белград се насрочват от председателя на сръбския парламент, който все още не е избран след парламентарния вот през декември. Очаква се това да стане на неофициално обявеното за 12 март заседание.

Един от лидерите на  „Сърбия срещу насилието“  Добрица Веселинович каза днес, че сега опозицията трябва да се бори за поправяне на множество нередности от изборите през декември, които, по думите му  са били забелязани от много наблюдатели и от международната общественост, информира агенция Бета.

Наблюдателите на ОССЕ казаха, че предизборната кампания е била помрачена от "остра риторика, медийни пристрастия, натиск върху служителите в публичния сектор и злоупотреба с публични ресурси", отбеляза Франс прес.

По думите му предстои борба за решаване на проблема с избирателните списъци, както и с положението в медиите, тъй като “медийният регулатор (РЕМ) не върши работата си“.

Веселинович каза още, че опозицията трябва да се споразумее за формата, в който ще се яви на изборите, както и че това е "битка, в която всички трябва да участват и която определя бъдещето на нашето общество".

Новите избори в Белград не са победа за опозицията, а победа във връзка с международните задължения на Сърбия, коментира университетският преподавател Чедомир Чупич.

Това не е победа на опозицията, това е победа, свързана с нашите международни задължения. Властта беше поставена пред свършения факт, че нещо не е направила както трябва, каза Чупич в предаването "Нов ден" на телевизия Ен1.

Според него случилото се днес в градския парламент е формалност, тъй като вчера вече всичко е било решено и съобщено.

„Защото Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. държи всичко в ръцете си. Той получи сериозно предупреждение от Европа и т.нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия) и го прие “, каза Чупич, предаде БТА.

Протести в Белград след изборната победа на Сръбската прогресивна партия

Последвайте канала на

Novini.bg
377 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.03 | 16:15

2
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> shout.to/keto
Новини бг

2024.03.03 | 15:57

1
БЛОКИРАЙТЕ ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ.....ХЛОПА МУ ДЪСКАТА ЯКО....ДУХАЛ Е НА САНИТАРИТЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...!!!

Добави коментар

Водещи новини