Кораб е превърнат в училище за близо 500 гимназисти в град Искендерун

  • 09 февруари 2024 07:17

  • 1406
  • 2
Кораб е превърнат в училище за близо 500 гимназисти в град Искендерун
© Pixabay

Кораб е превърнат в училище за близо 500 гимназисти в град Искендерун, окръг Хатай, Южна Турция.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Окръг Хатай е най-силно засегнатият турски окръг при разрушителните земетресения на 6 февруари м. г., при които загинаха над 53 хиляди души.

На кораба „Рауф Бей Лайфшип“ в момента се намира гимназията „Осман Йотекен“, пише БТА. До миналата година училището е функционирало в Антакия, но то е било разрушено при трусовете със сила 7,7 и 7,6 преди година. 

Корабът „Рауф Бей Лайфшип“ (“Rauf Bey Lifeship”) официално се превърна в училище в началото на тази учебна година на 11 септември, когато „училищният корабен“ праг бе прекрачен от общо 472-ма ученици.  

Плавателният съд разполага с 1200 легла, 23 класни стаи и лаборатории, както и с библиотека, киносалон и лечебен център. В училището на кораба преподават 40 учители.

Зейнеп Шахин, ръководител на Дирекцията за координация на образованието, заяви пред БТА, че въпреки всичко преживяно от учениците след земетресението успехът им се е подобрил.

Провеждаме и основно обучение за действия при природни бедствия с учениците, учителите и персонала на кораба, каза тя. 

Шахин посочи още, че всички ученици, които са преживели тежък стрес при бедствието на 6 февруари, получават постоянно психологическа подкрепа

Година след опустошителните земетресения в Турция и Сирия

Огуз Шахин, ръководен служител от управлението на кораба, разказа за предназначението му в миналото. Той посочи, че това е бил пътнически кораб, плаващ между Англия и Ирландия.

Директорът на гимназията "Осман Йотекен" Камил Дюшмез се надява на една здрава, щастлива, успешна и най-важното - без бедствия учебна година. Той отчита факта, че през последните години образователният процес на учениците в района е бил прекъснат два пъти - както по време на пандемията от КОВИД - 19, така и след унищожителните трусове.

Собственик на кораба „Рауф Бей Лайфшип“ (“Rauf Bey Lifeship”) е компанията „Карадениз Холдинг“ („Karadeniz Holding“). Компанията е подписала договор с министерството на националното образование, след което корабът е трансформиран в т. нар. „академия-интернат“ за ученици от 8 до 12-и клас.  От „Карадениз Холдинг“ уточняват, че са решили да отпуснат кораба „Рауф Бей“ на министерството на националното образование, за да подкрепят опцията за равни образователни възможности за децата от района на земетресенията през февруари 2023 г. 

От холдинга досега са изпратили два кораба в Искендерун. Преди „Рауф Бей Лайфшип“ в района е изпратен плавателният съд „Сюхейля Султан“.  Преди пет години плавателният съд е бил подготвен за приютяване на над 1000 души при евентуално силно земетресение в Истанбул. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.09 | 13:03

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.09 | 07:37

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини