Изследване: Партиите и медиите в Северна Македония създават вредна реалност

  • 18 януари 2024 20:32

  • 1559
  • 7
Изследване: Партиите и медиите в Северна Македония създават вредна реалност
© Pixabay

Политическите партии и медиите в Република Северна Македония заедно създават „реалност“, изпълнена с вреден наратив, като партиите пропускат нормите и стандартите на публичната комуникация, а медиите - етичния кодекс и основните журналистически принципи. Това е основният извод от проучване, направено от Института за комуникационни изследвания в Скопие по проект, финансиран от Великобритания с подкрепата на британското посолство в Скопие, който беше публикуван днес.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

Изследването „Измерване на политически вредни наративи“ обхваща два основни сегмента - мониторинг и анализ на публикациите на сайтовете и фейсбук страниците на 10-те политическите партии, които имат представителство в парламента на страната, и анализ на публикациите, свързани с политическите партии в 11 сайта и 9 телевизии в Северна Македония.  

Необосновани обвинения и манипулации, свързани твърдения за корупция, непрозрачност, безотговорност, непрофесионализъм, злоупотреба със служебно положение надделяват в публикациите на партиите, като „непроверени констатации се използват като основа за обвинение към политическите опоненти, за разработване на вредни наративи, за популизъм, подкопаване на доверието в институциите, пристрастен подбор на данни, който води до грешни заключения и подклаждане на социално-политически разделения в обществото”, пише в изследването. 

Кметът на Скопие с български паспорт оглави нова партия

Анализът показва, че партиите „произвеждат“ най-вредните наративи, когато комуникират чрез съобщения, независимо дали са публикувани в интернет или във фейсбук страниците, на пресконференции или в изказвания на политици. В публикациите във Фейсбук се използват изображения, видео и аудио записи, които са създадени с цел да се заблуди обществото, че нещо (чиято неистинност може да бъде доказана) е реалност, използвайки "манипулативно аудиовизуално съдържание и предубеден подбор, с цел атака и демонизиране, както и разпространяване на паника и страх".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1559 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.01.19 | 01:48

6
РУСИЯ Е НАШАТА ОБИЧ! РУСИЯ НАДЕЖДА ЕДНА!

2024.01.19 | 01:50

7
РУСИЯ КЕ, ПОБЕДИ !!!
Георги Илиев Митев

2024.01.19 | 00:41

5
В Република България партиите и медиите създават корупцията.
Емѝ...Ибана съм-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.01.18 | 22:19

4
КАКВА Е РОЛЯТА НА ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК-ЗАТВОРНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА В САЙТА и ГАДНАТА ИМ СОРОСОИДНА ПРОПАГАНДА....????

2024.01.18 | 21:55

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2024.01.18 | 21:02

1
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план. СЛАВА УКРАИНИ! ДОЛУ РУСКИТЕ ФАШИСТИ! ✌️
Тенев

2024.01.18 | 21:26

2
Ами дано и без план да ви затрият! То вие и по естествен път ще си идете, щото отзад не хваща!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини