Истанбул въвежда 25 евро такса за чужденци за посещение на "Света София"

  • 12 януари 2024 15:58

  • 1544
  • 1
Истанбул въвежда 25 евро такса за чужденци за посещение на "Света София"
© Pixabay

Таксата за посещение на чужденци в храма "Света София" в Истанбул става 25 евро от понеделник – 15 януари, съобщи днес министерството на културата и туризма на Турция, цитирано от телевизия НТВ и БТА. 

В края на октомври министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой каза, че посещението в храма "Света София" ще стане платено за чуждестранни туристи от януари 2024 г. , а за турските граждани посещенията с цел поклонение ще бъдат безплатни.

В изявлението на министерството на културата и туризма от днес е посочено, че след извършените реставрационни дейности в „Света София“ в джамията ще бъде направена нова организация за влизане на посетителите. За чуждестранните туристи, които посещават „Света София“, ще има обособен вход към храма, където ще има каса.

С приложение с QR код посетителите ще могат да получат информация за "Света София" на 23 езика със слушалки на мобилните им телефони, без да пречат на поклонниците.

Венеция въвежда такса "вход" от април

"Света София", изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. "Света София" престава да е действащ мюсюлмански храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия бе върнат.

Преди това входът за храма също бе платен. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе обещал, че когато статутът на обекта се промени от музей в джамия, входът ще бъде безплатен за всички. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1544 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 17:18

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини