13 вторични труса в Турция, има щети по редица сгради

  • 04 декември 2023 15:36

  • 2447
  • 1
13 вторични труса в Турция, има щети по редица сгради
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1 в Мраморно море днес. Щети са нанесени на няколко сгради. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая в акаунта си в социалната мрежа Екс.

Най-силният вторичен трус е бил със сила 4,5 и бе регистриран три минути след земетресението със сила 5,1, посочи Йерликая.

Той добави, че по време на проучванията на терен след трусовете е установено, че има пукнатини в общо три сгради - в районите Есенлер и Кючюкчекмедже в Истанбул, както и в здание в град Мудания, окръг Бурса. 

Земетресение разтърси Турция, усетено е и в България

Министър Йерликая уточни, че към момента няма данни за сериозни негативни последици след трусовете. Екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), на Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ) и на жандармерията и полицията са извършили обследвания на терен в Истанбул, Бурса и други окръзи, предаде БТА. 

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк обаче жители на град Мудания съобщават за нанесени щети на много повече сгради в града. Гражданите изпращат снимки на здания с пукнатини и на откъртени части от жилищни блокове и офиси.

Трусът със сила 5,1 бе регистриран в залива Гемлик (Мраморно море) в района на град Мудания, окръг Бурса, на дълбочина 9 километра в 10:42 ч. местно време (09:42 ч. бълг. време).

Трусовете са били усетени в окръзите Истанбул, Бурса, Чанаккале, Къркларели, Ялова, както и в Бургас. 

Земетресенията са предизвикали силна паника сред населението. Хората панически са побегнали навън, като мнозина са се насочили към морския бряг.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк след труса в Мраморно море са се надигнали вълни и на места се е образувала пяна.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.04 | 21:13

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини