Ердоган ще посети Гърция

  • 14 ноември 2023 12:13

  • 658
  • 1
Ердоган ще посети Гърция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Петият Висш съвет за сътрудничество между Гърция и Турция ще заседава в Атина на 7 декември, предаде гръцкото Министерство на външните работи, цитирано от АНА-МПА. В срещата в гръцката столица ще участва и турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

Първоначално беше планирано срещата, в която ще участва и гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., да се проведе в Солун, напомня електронното издание на в. „Катимерини“. Изданието отбелязва, че основните причини за промяната на локацията са организационни.

Гръцкият министър-председател спомена предстоящата си среща с Ердоган в изявление от Германия вчера, където днес ще разговаря с германския канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021

„С Турция се договорихме за пътна карта за нормализиране на двустранните си отношения, за да насърчим положителната програма. Убедихме Турция, че предишното ѝ ревизионистично отношение към Гърция е било изключително контрапродуктивно“, заяви Мицотакис.

Той поясни, че през последните месеци се наблюдава „разведряване“ в гръцко-турските отношения. За кратък период Мицотакис вече два пъти се срещна с Ердоган. 

„Очевидно е, че категорично не съм съгласен с коментарите му относно „Хамас“, но това не е причина да не го приветствам в Гърция след малко по-малко от месец, когато ще обсъдим двустранните ни отношения. В интерес на всички ни е конфликтът между Израел и "Хамас" да не ескалира“, отбеляза министър-председателят.

Ердоган ще посети Германия на 17 ноември

Гръцкият външен министър Йо́ргос Герапетри́тис също заяви от Брюксел, че страната му ще работи по „добросъседството“ с Турция стъпка по стъпка, защото не е лесно да се работи едновременно по всички въпроси, написа АНА-МПА.

Вчера беше проведена първата среща на делегациите по мерките за изграждане на доверие, която се състоя четири години след последните преговори, каза Герапетритис.

Той отбеляза, че „без да сме наивни“ Гърция и Турция могат да говорят като съседи. Министърът също така подчерта значимостта на отворените канали за комуникация с Турция. 

„Имаме фундаментални различия и сега е очевидно, че със ситуацията в Близкия изток отправната ни точка е напълно различна. Но истината е, че сме обсъждали двустранните си отношения и бъдещето на нашите народи“, каза той.

Накрая той подчерта, че е един от хората, „които не вярват в бездействието. Искам да обсъждам нещата, дори да са много трудни, дори да не сме съгласни с тях“, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.14 | 13:11

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини