Хърватия с по-строги наказания за насилието над жени и фемицида

  • 15 септември 2023 14:13

  • 739
  • 1
Хърватия с по-строги наказания за насилието над жени и фемицида
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени, както и фемицид - престъплението убийство на жени от омраза срещу женския пол, съобщи информационният сайт Индекс, цитиран от БТА.

"Наш приоритет е насилието да бъде стриктно наказвано и да бъдат защитени правата на жертвите", каза премиерът Андрей Пленкович при представянето на мерките на среща с представители на институции и граждански асоциации в Загреб.

Джорджа Мелони: Италия продължава да се бори срещу насилието над жени

Предстои среща за промени в още закони, като сред новостите освен престъплението фемицид има и арест за нарушаване на мерките за защита, по-високи наказания за изнасилване и уведомяване на жертвите за освобождаване на извършителя.

"Решихме да изпратим ясно и недвусмислено послание до всички сегменти на обществото, че е недопустимо да убиеш жена, защото тя е жена. Ето защо въвеждаме специално криминално престъпление - утежняващо убийството на жена - фемицид, което ще се наказва с лишаване от свобода за най-малко десет години до дългосрочно лишаване от свобода", каза Пленкович.

С измененията и допълненията към няколко закона, отпада давността за всички тежки престъпления на сексуално насилие и злоупотреба с деца. Сексуалният тормоз, дори да е краткотраен, вече се смята за престъпление. На полицията се дава право да задържа насилник, заподозрян, че е нарушил наложената мярка за защита на жертвата.

Промените в закона ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на следващата седмица и ще бъдат приети в началото на 2024 г. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
739 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2023.09.15 | 14:27

1
Не на фемицида, но ДА на андроцида! Това е глобалния тренд сега! Никой не усеща, че всичко това е ненормално и неестествено! Всекисрещу всеки, без смейство, без полове, без морал, без вяра и т.н. Мечтата на много задкулисни Обръчи по света!

Добави коментар

Водещи новини