В Сърбия изтекоха имената на над 14 хил. интернет тролове на Вучич

  • 11 юли 2023 15:49

  • 723
  • 0
В Сърбия изтекоха имената на над 14 хил. интернет тролове на Вучич
© Freepik

Голяма афера разтърсва политическата сцена в Сърбия. Неотдавна в онлайн пространството изтече списък на 14 310 интернет тролове, свързани с управляващата Сръбска прогресивна партия (СПС), съобщават местните медии.

В профили в социалните мрежи троловете, свързани с управляващата партия, изпращат съобщения и коментари в подкрепа на президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и неговата политика. Същевременно те нападат и обиждат несъгласните, особено опозицията и демонстрантите, които излизат по улиците от няколко седмици и настояват за оттегляне на Вучич от политическата сцена.

В оспорвания списък има конкретни имена на тролове. Идентифицирани са 3162 от тях, които "професионално" изпълняват тази работа успоредно с постоянната си работа или обществена функция. Голяма част от тях са заети в градски администрации, министерства и други държавни или местни институции, директори на училища, преподаватели в колежи и други лица, чието финансиране е от държавния бюджет.

Според съобщения в сръбските медии някои от тях получават хонорари за тази услуга.

Троловете са разделени на четири категории. Първите са класически тролове, чиято задача е да пишат положителни и подкрепящи коментари за СПП и политическите решения на Вучич. Втората категория са т.нар. супер специалисти, предимно заети в държавни и обществени служби, които реагират в извънредни ситуации и могат да изразят любов към лидера или омраза към враговете.Третата категория са хейтърите, които имат за задача да обиждат, омаловажават и осмиват тези, които имат противоположни мнения за Вучич и неговата политика. Четвъртата група са фенове, имащи за задача само да възхваляват и насърчават култа към личността на Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград..

След бунта: В Русия разпуснаха "фабриката за тролове" на Пригожин

След като тези профили бяха открити, някои бяха изтрити или деактивирани.

Градовете с най-голям брой тролове, свързани със СПП, са Крушевац с 87 души, Шабац със 70 и Лесковац с 63 души. Сред тях са представители на градската администрация, както и служители на градската администрация и градските предприятия.

Преди няколко години около 8500 профила, възхваляващи СПП и Вучич, бяха премахнати от Tуитър. Над 40 милиона туита бяха публикувани от тези акаунти. Трябва да се отбележи, че няколко години по-рано настоящият кмет на Белград Александър Шапич призна, че е използвал тролове, но изрази недоволство, че не са били "достатъчно ефективни", информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини