Премиерът на Косово се обърна към сърбите в страната на родния им език и заяви: Не искам война

  • 22 юни 2023 14:04

  • 1300
  • 1
Премиерът на Косово се обърна към сърбите в страната на родния им език и заяви: Не искам война
© Getty (архив)

Премиерът на Косово Албин Курти направи видеообръщение към сърбите в страната на родния им език, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Министър-председателят в Прищина каза, че произвеждането на предсрочни избори в общините в Северно Косово (населени предимно със сърби ) е необходимо, но трябва да има свободна предизборна кампания. Той подчерта, че за да се осъществи подобно нещо, е нужна правова държава.

По думите на Курти това означава „среда, в която няма страх и престъпници“. „Това е, което искаме и трябва да го постигнем заедно“, каза Курти във видеообръщението си към сръбската общност в Косово на техния роден език.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в най-младата балканска държава бойкотираха местните избори на 23 април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, като избирателната активност беше по-малко от 3,5 процента.

На 26 май косовската полиция подпомогна влизането на новоизбраните албански кметове в общинските сгради в градовете Звечан, Лепосавич и Зубин Поток в Северно Косово. Това доведе до силно противопоставяне от страна на сръбското население. В сградите на общините работят и паралелни общини по сръбската система, които са незаконни за властите в Прищина.

В обръщението си към косовските сърби Курти каза още, че е нужно в бъдеще „да се изпълнява напълно и без условия основното споразумение от Брюксел (от 27 февруари за нормализиране на отношенията), съставна част от която е и анексът от Охрид (от 18 март за прилагането на споразумението от Брюксел)“.

Косовският премиер обвини властите в Белград и Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента  Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. в „политизиране на престъпници“.

„Нека да вървим заедно към едно по-добро бъдеще, като изграждаме силни мостове за това, които искаме за себе си и семействата си. Домът е дом, нашата страна е дом на всички нас“, каза Курти и подчерта, че не иска война.

От 26 май насам сърбите в Северно Косово протестират всеки ден с искане албанските кметове да не ходят на работа и специалните части на косовската полиция да бъдат напълно изтеглени от северната част на страната.

На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращите сърби, полицията и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР и около 50 косовски сърби.

През следващите дни бяха арестувани няколко косовски сърби, включително лице, което е смятано от властите в Косово за един от организаторите на нападението срещу КейФОР в Звечан на 29 май.

На 14 юни сръбската полиция арестува трима косовски гранични полицаи, в отговор на което Прищина забрани влизането на всякакви продукти от Сърбия, както и на превозни средства със сръбски регистрационни номера на своята територия.

Трима членове на специалните части на Косово са арестувани в Сърбия

На 16 юни журналисти и оператори от различни косовски медии бяха нападнати, докато отразяваха посещение на министъра на администрацията на местното самоуправление на Косово Елберт Красничи в Лепосавич, което доведе до арести в Косово на местни ърби, заподозрени в нападенията над журналисти.

Международната общност призова Прищина и Белград за незабавна деескалация на ситуацията в Северно Косово и завръщане към диалога за нормализация на отношенията между тях.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.29 | 20:55

1
УБИЕЦ И ТЪРГОВЕЦ НА НАРКОТИЦИ И ЧОВЕШКИ ОРГАНИ! ТОВА Е ТОЗИ ВОЕННОПРЕСТЪПНИК!

Добави коментар

Водещи новини