Танкер с руски петрол получи забрана да влиза в испанските пристанища

  • 15 февруари 2023 20:54

  • 1289
  • 6
Танкер с руски петрол получи забрана да влиза в испанските пристанища
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

На танкер на датската компания за морски превози "Мерск Танкерс" (Maersk Tankers) е било забранено да влиза в испанските пристанища, след като е било установено, че петролните продукти, превозвани от танкера, преди това са били на плавателен съд, плаващ под руски флаг. Това съобщиха официални представители на испанските власти, цитирани от БТА.

Търговията с петрол и петролни продукти, с произход от Русия, се усложни, след като страните от Г-7 наложиха таван на цените на руския петрол през декември, а в отделни мерки Европейският съюз забрани вноса на подобни руски продукти.

В петък, 10 февруари, испанското североизточно пристанище Тарагона е отказало достъп на плаващия под сингапурски флаг танкер, носещ наименованието "Мерск Магелан" (Maersk Magellan), заявявайки, че корабът е трансбордирал товар, който е бил превозван по-рано от регистрирания в Камерун танкер "Нобел" (Nobel).

Официално: Влиза в сила ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Преди 1 юли "Нобел" е бил под руски флаг и следователно са били нарушени разпоредбите на ЕС, се посочва в изявление на испанското транспортно министерство.

Петролните продукти са били прехвърлени на "Мерск Магелан" от друг кораб, носещ името"Елефънт" (Elephant), а според документацията, преди това товарът е бил превозван от "Нобел".

Според "Мерск Танкерс" официалните документи показват, че петролните товари са с турски произход, и са били натоварени на "Нобел" в турското пристанище Алиага на 28 януари.

Танкерът "Мерск Магелан" е първият, на който е отказан достъп до испанско пристанище, след като разпоредбите, свързани с тавана на цените на руските петролни продукти, влязоха в сила на 5 февруари.

"Забраната е само за този конкретен кораб", обясниха в отделно изявление от Испанския търговски флот, функциониращ като отдел към транспортното министерство. Танкерът "няма достъп до никое испанско пристанище и, според разпоредбите, до никое пристанище на ЕС", пише още в изявлението.

Компанията "Мерск Танкерс" може да обжалва забраната за влизане в испанските пристанища на нейния танкер.

Мая Йорданова
1289 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
русия е кенеф

2023.02.16 | 07:56

6
факт.

2023.02.15 | 21:05

1
ако беше кораб с розови балони и травестити на борда, щяха да го пуснат
Анонимен

2023.02.15 | 23:07

5
Е, да де, ама за руския петрол има забрана.
Vse pak e neshto

2023.02.15 | 22:05

4
Smurt za rusiq petrol

2023.02.15 | 21:49

3
Да бе да....Спряли 1 пуснали 10....

2023.02.15 | 21:22

2
Браво. Хой за ниския комплексар дикаторче

Добави коментар

Водещи новини