Над 130 000 турски граждани от зоната на земетресенията ще гласуват извън родните си места

  • 17 април 2023 16:34

  • 580
  • 1
Над 130 000 турски граждани от зоната на земетресенията ще гласуват извън родните си места
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 133 000 души, засегнати от опустошителните земетресения през февруари в южната част на страната, ще гласуват извън родните си места, съобщи ръководителят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 676

Президентските и парламентарните избори в Турция са насрочени за 14 май, три месеца след като мощни земетресения разтърсиха 10 окръга в южната част на Турция, при което загинаха над 50 000 души и милиони хора останаха без дом.

Служители на ВИК са на посещение в засегнатите от земетресението окръзи, за да се запознаят с подготовките за изборите, каза пред репортери ръководителят на комисията Ахмет Йенер.

"Около 133 000 гласоподаватели от зоната на земетресението са сменили секцията си по постоянен адрес със секция в друг окръг, а 600 000 гласоподаватели са променили изцяло мястото си на гласуване", каза Йенер.

ВИК заяви по-рано, че няма пречки за провеждане на избори в зоната на земетресението и обяви допълнителни мерки. Така например бяха поставяне урни за гласуване на избирателите във временни места за настаняване и бе предоставена възможност на преместилите се лесно да сменят адресната си регистрация.

Президентът Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва е изправен пред най-голямото си политическо предизвикателство за повече от две десетилетия начело на Турция, отбелязва агенцията. Последните социологически проучвания показват, че той изостава от Кемал Кълъчдароглу, кандидата на основния опозиционен Национален алианс.

Кълъчдароглу очаква да спечели президентските избори на първия тур

Повече от 64 млн. турски граждани, от които 3,4 млн. в чужбина, са регистрирани да гласуват на изборите, каза Йенер.

Общото население на Турция е около 85 милиона души.

 

Валери Зайцев
580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.04.17 | 16:59

1
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини