Великденските традиции в Румъния

  • 12 април 2023 08:03

  • 955
  • 0
Великденските традиции в Румъния
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Подобно на България, и в Румъния през Страстната седмица вярващите се подготвят за празника на Възкресение Христово.

В Марамуреш и Бихор тя се нарича “Черна седмица”, защото хората носят траурни дрехи и много от вярващите спазват ”черен пост”, вярвайки, че Бог ги пази от болести, дава им здраве и им помага през останалата част от годината. В дните до неделя се извършва общо почистване в домакинството, полската работа е разрешена само до днес, от четвъртък мъжете остават близо до къщата, за да помагат на жените си в домакинската работа. 

Сутринта на Велики четвъртък вярващите отиват в църквата, за да се изповядат и носят хляб, който ще бъде осветен от свещеника, поръсен с вино и раздаден на енориашите в нощта на Възкресение. 

В домакинството Велики четвъртък е посветен на великденското печене (пасха и козунаци). Приготвят се и други печива с ритуален характер като “колач” (традиционен хляб) и “просфора” (квасен хляб). Пасха се прави от пшенично брашно и обикновено има кръгла форма. 

В четвъртък се боядисват и яйцата. В Буковина традицията се е превърнала в истинско изкуство. Там яйцата - кокоши, патешки, гъши или щраусови, се изпразват от съдържание и се украсяват със специален дървен молив, който има много тънка тръба от фин калай на върха (подобно на карфица), за да позволи на пчелния восък да се филтрира.

Местните хора ги наричат “запечатани” или „обработени“ яйца, като по този начин посвещават усилията, положени за тяхното съвършенство, на страстта, понесена от Исус Христос за нашето спасение. 

На Разпети петък в средата на църквата се изнася Светата Епитафия (наричана още Свети въздух) - правоъгълен църковен предмет за поклонение, изработен от лен, коприна или кадифе, върху който е отпечатана или изписана иконата на погребението на Спасителя. Вярващите целуват Светото Евангелие, Светия Кръст и Светата Епитафия и минават три пъти под масата, на която е поставена, като по този начин символизират преминаването през гроба на Спасителя, слязъл в ада, за да освободи душите на праведните. 

Велика събота е посветена на последните приготовления за Великден: клането на агнето и приготвянето на агнешки ястия, като дроб, агнешки борш, яхния или пържола. 

Силен наплив от поклонници на остров Атон преди Великден

Обичаи и ритуали в Страстната седмица по региони:

В района на Бихор на Велики четвъртък се палят свещените огньове на Възкресението на гробищата. В Апусени първият ден на Великден започва с пасхално причастие, след като вярващите се измиват с вода, в която са поставени червено яйце, златна монета и коприва. В района на Лапуш в Марамуреш на Великден децата отиват при своите приятели и съседи. Момче трябва да прекрачи първо прага на къщата, за да няма раздори в това домакинство през останалата част от годината.

В окръг Барсей, около Брашов се събира цялата общност. Групи младежи събират яйца от младите момичета, след което отиват на пикник, където се правят състезания. Най-известното е хвърлянето на боздуган. В Банат в първия ден на Великден се практикува традицията да се загори храна. След това всеки получава “великденска лъжица” (вино+осветена питка). Менюто на празничната трапеза включва варен свински джолан и бели яйца, след което трапезата продължава с агнешко печено.

В Молдова сутринта на Възкресението свещеникът отива в къщите на хората, за да освети кошницата с пасхалните късове. В нея освен храна има мак, сол, захар, брашно, лук и чесън. Макът се хвърля в реката за предпазване от суша, солта носи изобилие през годината, осветената захар е лечебно средство за болен добитък, лукът и чесънът имат ролята на защита срещу насекоми, брашното се засява на полето, така че плодовете на пшеницата да бъдат здрави. 

В района на окръг Кълъраш пасхалната кошница съдържа и жив бял петел. Ако той пропее, това означава, че Христос е Възкръснал, а най-голям късмет има този, чийто петел пропява пръв. След службата има обичай всички петли да се раздават на бедни хора, предава БТА.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини