Управляващата партия в Турция ще се яви на парламентарните избори със 70% обновен списък на кандидатите за депутати

  • 09 април 2023 17:31

  • 706
  • 1
Управляващата партия в Турция ще се яви на парламентарните избори със 70% обновен списък на кандидатите за депутати
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Шестотин са кандидатите за депутати, които ще се конкурират на парламентарните избори на 14 май за 27-то Велико национално събрание на Турция, предаде БТА.

Според огласения в турските медии списък, почти всички министри от правителството, начело с вицепрезидента Фуат Октай, са включени в списъка на кандидат-депутатите. Само трима министри остават извън него - министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой и министърката за семейството и социалните политики Дерия Янък.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на екологията Мурат Курум са посочени за кандидати в Истанбул, министърът на труда Ведат Билгин и вицепрезидентът Фуат Октай - в Анкара, министърът на промишлеността и природните ресурси Мустафа Варанк - в Бурса. 

Списъкът на кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е обновен на 70 процента. Лично президентът Реджеп Тайип Ердоган е одобрил окончателния списък, посочва в. "Сьозджю".

Ердоган е приложил правилото за три поредни депутатски мандата. В резултат 57 депутати от най-известните членове на ПСР няма да бъдат кандидати за новия парламент. Сред тях са настоящият парламентарен председател Мустафа Шентоп, заместник-председателят на ПСР Бинали Йълдъръм и други отговорни партийни деятели, между които са бившите министри Хаяти Язъджъ и Нуреттин Джаникли.

Проучване: Турция ще отиде на балотаж на президентските избори, който ще бъде спечелен от кандидата на опозицията

В сравнение с предходни избори, този път са включени повече жени сред кандидатите. Жени са посочени на предни места в критичните за ПСР големи градове. Ердоган ще разчита както на новите кандидат-депутати, така и на жените и на младите хора, посочва "Сон хабер".

Според изданието най-младият кандидат за депутат на ПСР е 19-годишна студентка. 

Днес изтича срокът за подаване във Висшата избирателна комисия на списъците с кандидат-депутатите на партиите.

Общо 32 партии ще участват в изборите на 14 май, които ще бъдат за парламент и президент.   

Константин Тодоров
706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.09 | 17:41

1
Малко по-умен е ердо от тиквите. Но пък в бyлгapистaн не стават земетресения.

Добави коментар

Водещи новини