Четири партии в Турция преминават изборния праг?

  • 29 март 2023 11:03

  • 307
  • 0
Четири партии в Турция преминават изборния праг?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Четири партии в Турция може да преминат изборния праг, сочат усреднени данни на анкети, извършени от 11 водещи социологически агенции в Турция, предава електронното издание Хаберлер.

Проучванията са извършени през март от 11 агенции, сред които Йонейлем, МАК, ГЕНАР, Сарос, О Ре Дже, Аксой.

На 14 май в Турция ще се състоят парламентарни и президентски избори.

Четиридесет и шест дни преди изборите става явно, че четири партии могат да преминат 7-процентния изборен праг. Според анкетите формациите, които ще влязат в турския Меджлис, са управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанската партия (НРП), прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), както и Добра партия, посочва Хаберлер.

Усреднените резултати от проучванията показат, че най-много турски граждани биха гласували за управляващата Партия на справедливостта и развитието – 32,8  на сто, на второ място се нарежда Народнорепубликанската партия – с подкрепа от 27,6 процента, трета е прокюрдската ДПН с – 10,7 на сто подкрепа, а четвърта сила е Добра партия (10,5 процента).

Според данните от анкетите основният съюзник на ПСР – Партията на националистическото действие, е одобрявана от 6,5 на сто от избирателите.

За Партията на родината (Мемлекет партиси) биха гласували 2,9 на сто от избирателите, за Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) - 1,6 процента, за Партията на бъдещето – 1,6 процента, а за ислямистката Партия на новото благоденствие (Yeniden Refah Partisi) – 1,3 процента.

Същевременно усреднените данни на социологическите агенции сочат, че 40,6 на сто от турските избиратели биха подкрепили Републиканския алианс на президента Реджеп Тайип Ердоган, а 42,2 на сто опозиционния Националистически алианс, отбелязва Хаберлер, информира БТА.

Опозицията в Турция иска Ердоган да не се кандидатира за президент

Десислава Станева
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини