49 дни след земетресението в Турция: Децата тръгнаха отново на училище

  • 27 март 2023 11:23

  • 758
  • 1
49 дни след земетресението в Турция: Децата тръгнаха отново на училище
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След 49 дни днес отново би училищният звънец за децата в най-тежко пострадалите от разрушителните земетресения зони в Турция, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 694

Миналата седмица министърът на образованието на Турция Махмут Йозер обяви, че от 27 март се възобновяват учебните занятия за децата в много градове в окръзите Хатай, Кахраманмараш, Малатия и Адъяман.

Учебният процес не е възстановен във всички населени места в засегнатите зони.

Днес отново са в клас 3101 деца в град Андъран (окръг Кахраманмараш – епицентър на унищожителните земетресения). Учениците се върнаха в класните стаи днес след цялостен ремонт на училищата в града.

Същевременно тепърва се очаква валийството на Кахраманмараш да обяви кога отново ще са на училище децата в други девет градове в окръга.

Днес отново са на училище децата в осем населени места в окръг Малатия. В клас се върнаха и близо 500 деца в седем градове в окръг Хатай, който буквално бе изравнен със земята при унищожителните трусове.

В пет града в окръг Адъяман децата ще имат учебни занятия в специално приспособено палатки. На 13 март в класните стаи се върнаха учениците в окръзите Газиантеп, Адана и Османие, предава БТА. 

Поредно земетресение в Южна Турция

Около 14 милиона души бяха засегнати от земетресенията на 6 февруари, при които бяха нанесени огромни разрушения в 11 турски окръга - Кахраманмараш, Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османие, Елязъг и Шанлъурфа. В много училища и общежития в момента са настанени оцелели от земетресението хора.

При трусовете загинаха над 50 000 души и над 115 хиляди бяха ранени.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.27 | 11:47

1
Тел Авив... правителствата по света бързо научават, че не можете да откраднете демокрацията от гражданите... диктаторите няма да бъдат толерирани СЪПРОТИВИТЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини