ЕК отпуска 1 милиард евро за възстановяване на Турция след земетресението

  • 20 март 2023 16:14

  • 584
  • 1
ЕК отпуска 1 милиард евро за възстановяване на Турция след земетресението
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро  за подпомагане на възстановяването на Турция след катастрофалните земетресения в тази страна, заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в началото на международна конференция за набиране на средства за подкрепа на Турция след трусовете от 6 февруари, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 696

Фон дер Лайен допълни, че при земетресението са загинали близо 50 000 души в Турция и съседната Сирия, както и че това е най-голямото природно бедствие в региона от години.

"Милиони хора сега са бездомни и живеят в палатки ", допълни тя в началото на конференцията.

"Трябва да се мобилизираме за възстановяване. Домове, училища и болници трябва да бъдат възстановени, като се спазват най-високите стандарти за сеизмична безопасност. Водоснабдяването, канализацията и друга важна инфраструктура трябва да бъдат ремонтирани. Обществените услуги и предприятията се нуждаят от капитал, за да започнат отново работа, така че хората да могат да изкарват прехраната си", посочи председателката  на ЕК.

Жертвите от земетресенията в Турция нараснаха

Тя заяви, че Еврокомисията ще похарчи още 108 млн. евро за хуманитарна помощ и ранно възстановяване в Сирия, с чийто президент Башар Асад ЕС няма дипломатически отношения заради войната, започнала през 2011 г., предава БТА.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) изчисли "общата финансова тежест на бедствието, причинено от земетресението" за Турция на около 103,6 млрд. долара и заяви, че това възлиза на 9 % от прогнозния БВП на страната за 2023 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
584 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2023.03.20 | 16:33

1
а на сирия???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини