Ковачевски за нападението на българския културен клуб: В събитието няма политически контекст

  • 16 март 2023 21:47

  • 943
  • 13
Ковачевски за нападението на българския културен клуб: В събитието няма политически контекст
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се е чул тази сутрин с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски във връзка с извършения взлом тази нощ в помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие. МВР в Северна Македония ще излезе с подробна информация по случая.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1195

Това каза в интервю за телевизия "Сител" Ковачевски в отговор на въпрос дали се изграждат добросъседски отношения с България, след като за откраднат монитор от Българския културно-информационен център посланикът на Северна Македония в България е била извикан в българското МВнР, предава БТА. 

По думите на Ковачевски посланичката на Република Северна Македония е разполагала с информацията от МВР и е нормално да бъде обяснено какво се е случило.

„Най-вероятно става въпрос за проникване в обекта и кражба на компютър или монитор и не става въпрос за събитие, което има политически контекст. Но все пак избягвам да коментирам случващото се в България, където предстоят избори и там всичко се използва, за да се получават гласове от политически парти. Смятам, че след изборите, ако има политическо правителство, отношенията ще могат да се върнат в една нормална динамика, където ще се разговаря по теми от взаимен интерес”, посочи Ковачевски. 

Тази нощ, след като са били разбити катинари и пробита една от страничните стени на Българския културно-информационен център, неизвестни лица са проникнали в него.

По първоначални оценки и след извършени оперативно-следствени действия от полицията, е установена липсата на част от компютърната техника в центъра, съобщи директорът му Антония Велева.

А на среща в българското министерство на външните работи директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Република Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Българският културен клуб в Скопие е бил нападнат

Северна Македония има сътрудничество с институциите в България, които отговарят на отношенията между съседни държави, членки на НАТО. Но и в България, и в Северна Македония има партии, групи и личности, които не искат отношенията да бъдат на добро ниво, защото не искат да видят региона като част от ЕС, посочи в интервюто си пред "Сител" Ковачевски. 

Виолета Симеонова
943 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Шиптер

2023.03.18 | 10:00

13
Ми гадно племе долно виж ги стегни тез клошари
Стамболов

2023.03.17 | 15:48

12
Да, бе, да... Случаите са все криминални. И палежите на българското знаме, и освиркването на българския химн, и палежа на българския културен клуб в Битоля, и чупенето и стрелбите срещу българския културен клуб в Охрид, и побоя над неговия секретар и т. н. и т.н....

2023.03.17 | 10:50

11
Да обявят режима на Тито за преcтъпен.
Анон

2023.03.17 | 07:44

10
Всичко е с цел и политика,така че тези номера кажете на друг,не ви минават. Не е виновен Митко че яде баница,виновни се българите че му я дадоха.

2023.03.17 | 07:19

9
Макeдонизма е провокация към националните чувства на бългаpcкия народ заради постоянното настояване за съществуване на македонска идентичност, език и кyлтyра.

2023.03.17 | 06:55

8
Сърбите са гепили компа заради криптиращата програма на нато, Путин ще ги хакне
Киро тъпото

2023.03.17 | 06:40

7
Що е маке,все е лайно

2023.03.17 | 06:31

6
Тоя е като мумията

2023.03.17 | 03:10

5
На 99% в БГ не им пречат изборите за да преценят колко ви е акъла.Точно компютрите на българския център са много ценни за едни поръчкови " крадци"!А що не сбъркаха със сръбския и унгарския център да го отарашат?.Още си живеете в титово време със старите номера!

2023.03.17 | 00:30

4
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини