Разказ от епицентъра на трагедията

  • 07 февруари 2023 07:37

  • 2327
  • 2
Разказ от епицентъра на трагедията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Градът е Адана, на около 200 км от епицентъра на земетресенията. В града има около 11 разрушени сгради и 60 жертви към момента, предава Нова тв.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 620

„България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение. В късния следобед пристигнаха 2 „Спартана” с 15 души от Гражданска защита към Столична община, един екип от четирима лекари от Военномедицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2 и половина през нощта пристигнаха още два „Спартана” със спасители и кучета от Българския червен кръст и четири линейки с висока проходимост. Адана е един от градовете с най-малко разрушения - има 11 разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените към този момент са 850. Първите ни екипи - 19 души, моментално след пристигането си днес следобед отидоха на обектите, досега са работили на два обекта в района на Адана, като утре продължават”, каза през вчерашния ден посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

По думите му най-големите разрушения са в Пазарджик, Кахраманмараш и Газиентеп.

„В Искендерун все още имаме безследно изчезнал сънародник, спасителните работи продължават, все още връзка с него не е осъществена. Нямаме информация за други пострадали наши сънародници”, каза още дипломатът.

„Нашата задача е чрез групата за спасяване с кучета да се опитаме на места, на които от Турския червен полумесец ни посочат като възможни за претърсване и с вероятни все още живи, да локализираме тези места, да подадем информация къде точно трябва да се търси и това е основната ни функция - да локализираме пострадали”, обясни Емил Нешев от Планинската спасителна служба.

Той посочи, че групата се състои от 12 планински спасители и пет кучета.

„Тръгваме с всичко необходимо за 3 до 5 дни самостоятелно автономно съществуване”, каза още Нешев. От ПСС очакват да заварят много тежка картина в Турция.

„Нашите екипажи са подготвени да изпълнят задачата в тези метеорологични условия, имат подготовката, имат необходимия капацитет, така че задачата ще бъде изпълнена. Обстановката не е чак толкова сложна от метеорологична гледна точка, става въпрос, има известни ограничения, има известни трудности, но те са преодолими. Имаме достатъчно опит в изпълнението на такива задачи, включително в дефицит на време, включително и при такива кризисни условия”, увери подполковник Димчо Добрев, зам.-командир на 16 авиобаза.

След мощните трусове: Над 4 300 са жертвите в Турция и Сирия

„Явно пораженията са сериозни, защото имаше много спасители от различни държави. Ние видяхме от Кувейт, Азербайджан, Румъния”, коментира Николай Георгиев, който е втори пилот на „Спартана” с успешна първа мисия.

Росица Валентинова
2327 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ей

2023.02.07 | 10:02

2
Редакцията , кви са тия цигани на снимката?

2023.02.07 | 07:47

1
Първи дебил е президента и кохортата му плътно го следва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини