Американският посланик в Белград: Сърбия вече е на страната на Запада, връзката ѝ с Русия отслабва с всеки ден

  • 02 февруари 2023 13:57

  • 444
  • 5
Американският посланик в Белград: Сърбия вече е на страната на Запада, връзката ѝ с Русия отслабва с всеки ден
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Американският посланик в Белград Кристофър Хил коментира пред регионалната телевизия Ен1, че сръбската страна е подходила конструктивно към европейския план за споразумение с Косово и това ще повлияе на бързината, с която Сърбия се приближава към Запада, както и на отдалечаването ѝ от Русия.

„Сърбия вече е взела решението да се обърне на Запад и мисля, че за много сърби е изнервящо, че процесът трае толкова дълго време“, каза той.

На въпрос защо европейското предложение за споразумение между Сърбия и Косово е тайно, той отговори, че не би го определил като тайно, а като попадащо в традиционните дипломатични канали.

„Смятам, че е задължително да се дискутира този план в парламента, но оставям на другите да преценят каква част трябва да се открие и каква - не“, каза Хил.

Днес в сръбския парламент започна заседание, посветено на Косово. Единствената точка в дневния ред е доклад на правителствената Служба за Косово за преговорите с Прищина в периода от септември миналата година до средата на януари тази година. Опозицията настоява тема на заседанието да бъде френско-германският план за Косово, чийто текст все още не е известен. В заседанието участва президентът Александър Вучич.

Вучич склонен да приеме френско-германското предложение за мир между Сърбия и Косово

Пред сръбската редакция на телевизия Ен1 американският посланик в Белград коментира още, че се вижда как интересът на Сърбия към сътрудничество с Европейския съюз и САЩ се повишава, а Сърбия „поддържа политиката си по отношение на санкциите срещу Русия по-дълго отколкото руската войска окупира Херсон“. Посланик Хил подчерта, че не е коректно да се каже, че Сърбия не е направила нищо по въпроса с войната на Русия в Украйна, защото е осъдила руската агресия.

По въпроса с основаването на Съюз на сръбските общини в Косово посланикът коментира, че според него „съществува спешна нужда всички да се споразумеят по въпроса и да разберат, че когато веднъж се приеме нещо, трябва и да се изпълни“.

В съответствие с Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 2013 г. в Косово трябва да бъде създаден Съюз на сръбските общини  – орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово. Най-големият опонент на създаването на Съюз на сръбските общини остава премиерът на Косово Албин Курти, който казва, че такъв орган би създал мини държава в Косово и ефективно разделяне на страната по етнически линии, подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
444 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.02.02 | 14:31

5
само у нас копейкините се молят на путлеризма.
Бояджията

2023.02.02 | 14:25

4
Бомбардирай и владей -фащ

2023.02.02 | 14:17

3
Може ама надали

2023.02.02 | 14:11

2
Ура, още една лъжа.
БРАВО!

2023.02.02 | 14:07

1
ЗНАЧИ ЗАПАДА, ЩЕ Я СНАБДЯВА С НАФТА И ГАЗ :) УРА! ОТЪРВАХМЕ СЕ! :)

Добави коментар

Водещи новини