Турция може да даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО преди Швеция

  • 30 януари 2023 13:25

  • 245
  • 0
Турция може да даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО преди Швеция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турция би могла да даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО преди Швеция, ако отбранителният съюз и двете скандинавски страни се съгласят с това, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера и турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна, че Турция може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но няма да направи същото за Швеция.

Мевлют Чавушоглу определи кандидатурата на Финландия като "по-малко проблематична“ от тази на Швеция. Турция обвинява Стокхолм, че не е предприел конкретни стъпки за забрана на групи, които Анкара смята за терористични. Съвсем наскоро Анкара бе разгневена от протести с изгаряне на Корана, които бяха организирани пред турските посолства в Стокхолм и Копенхаген от антиислямски активист, който притежава шведско и датско гражданство.  

Според мен  би било справедливо да се прави разлика между проблемната страна и по-малко проблемната страна, заяви Чавушоглу пред журналисти на съвместна пресконференция с гостуващия си португалски колега.

Вярваме, че ако НАТО и тези страни вземат такова решение, можем да оценим (кандидатурата на Финландия) поотделно, заяви турският външен министър.  

Ердоган: Швеция ще бъде шокирана

Швеция и Финландия кандидатстваха съвместно да станат членки на военния съюз, като се отказаха от дългогодишната си военна необвързаност след войната на Русия срещу Украйна. НАТО изисква единодушно одобрение, за да приеме нови членки. Турция бави процеса на ратифициране на кандидатурите на Швеция и Финландия в своя парламент. Турция обвини правителството в Стокхолм, че е твърде снизходително към групи, които Анкара смята за терористични организации или екзистенциални заплахи, включително кюрдски групи. 

"В Швеция бяха предприети някои стъпки, като конституционни поправки и законови поправки“, каза Чавушоглу. "За съжаление, имаше стъпки назад заради провокациите на групи, които искат да попречат на Швеция да се присъедини към НАТО“, изтъкна турският външен министър. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини