Оправдаха турска опозиционерка по обвинение за обида на директора по комуникациите на Реджеп Ердоган

  • 11 януари 2023 14:00

  • 251
  • 0
Оправдаха турска опозиционерка по обвинение за обида на директора по комуникациите на Реджеп Ердоган
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Джанан Кафтанджъоглу, председател на истанбулската организация на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП), бе оправдана днес от турския съд в заведеното срещу нея дело за обида на ръководителя на Дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун.

Преди две години срещу Джанан Кафтанджъоглу бе заведено дело в първоинстанционен съд заради изявления в социалните медии по адрес на Фахреттин Алтун, които според обвинението представляват „обида на длъжностно лице“ - провинение, за което прокуратурата поиска тя да бъде наказана с най-малко 2 години и 4 месеца затвор.

Кафтанджъоглу се яви лично на днешното заседание на турския съд в Истанбул заедно с адвокатите си. Обвинението повтори пред съда констатацията си, че тя е извършила престъпление с предполагаемите обиди, които е отправила към Фахреттин Алтун, поради което поиска да бъде наказана със затвор.

Съдът обаче оправда Кафтанджъоглу с мотива, че не са налице законови елементи на предполагаемото престъпление.

Рядкост в Турция. Оправдаха мъж за обида на Реджеп Ердоган

На предишното съдебно заседание по делото Кафтаджъоглу отхвърли твърденията, че забележките ѝ представляват обида.

"Аз съм председател на областната организация на НРП в Истанбул. Поради това задължение имам някои отговорности както към моята партия, така и към обществото. Длъжна съм да информирам обществеността за някои обективни реалности. Изявленията, които направих, не представляват обида за ответната страна. Не мисля, че съм обидила ответната страна. Не приемам обвинението срещу мен“, каза тя.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини