Хакерска атака срещу болница в Румъния

  • 04 януари 2023 20:15

  • 348
  • 0
Хакерска атака срещу болница в Румъния
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Болница за рехабилитация в румънския град Ботошани стана жертва на кибератака, съобщава информационният сайт Зиаре. Хакерите са поискали откуп от три биткойна (около 50 000 евро), за да декриптират данните на сървърите, съобщава местното издание „Мониторул де Ботошани“.

Хакерите са проникнали в системата на болница за рехабилитация „Свети Георги“ в североизточния град Ботошани и са криптирали базата данни за декември. След това са оставили съобщение на английски език, в което са поискали откуп от три биткойна (около 50 000 евро).

Кибератаката е била сложна, тъй като компютърните специалисти на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма и анализаторите от компанията за киберсигурност „БитДифендър“ (BitDefender) не са успели да декриптират файловете, посочва Зиаре.

Националната дирекция за киберсигурност и Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма са започнали разследване.

Хакнаха Revolut

От една страна кибератаката е извършена в период, в който болницата не е силно натоварена. Проблематично е обаче отчитането пред Здравната каса, тъй като болницата не може да отчете услугите, извършени през последния месец на 2022 г. Поради тази причина здравното заведение не може да получи и парите за тези услуги. Властите търсят решения, включително за изплащане на заплатите на персонала, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини