Румънският външен министър: Готови сме за Шенгенското пространство

  • 16 ноември 2022 20:15

  • 512
  • 4
Румънският външен министър: Готови сме за Шенгенското пространство
© Фейсбук

Външният министър на Румъния Богдан Ауреску определи като положителна оценката на Европейската комисия за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, като каза, че за Румъния това е потвърждение, че е технически готова за присъединяване, предава БТА. 

„Резултатът е много положителен и оценката е много положителна. Това е още едно потвърждение на факта, че Румъния е технически готова да се присъедини към Шенгенското пространство, но е и много силно послание от политическа гледна точка, че Румъния отговаря на необходимите изисквания и в същото време присъединяването на Румъния също е плюс за сигурността на Шенгенското пространство. Предимствата, произтичащи от присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, са укрепване на зоната на свободно движение, предимства за компаниите, за превозвачите, стимулиране на инвестициите, повишаване на конкурентоспособността на Европейския съюз“, каза днес Ауреску в Сената.

Той добави, че по отношение на Холандия, чието правителство все още не е взело решение относно присъединяването на Румъния към Шенген, стъпките продължават.

ЕК ще представи нова оценка за готовността на България, Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенген

Според него в Швеция има опозиционна партия, която изрази определени резерви.

Ние сме в постоянен контакт с шведското правителство. Аз също разговарях в неделя и понеделник в кулоарите на срещата на Съвета по външни работи с моя шведски колега, който ме увери, че шведското правителство подкрепя пълното присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство. Предприемат се стъпки по много канали, както на правителствено равнище, така и на ниво социалдемократическо политическо семейство, което е много важно. Ние продължаваме нашите стъпки, няма промяна в настоящата позиция на шведското правителство, тъй като предишното никога не е казвало, че се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Ние също продължаваме усилията си с Нидерландия, чието правителство не е взело решение. Засега няма решение от тяхна страна“, добави Ауреску.

Европейската комисия призова Европейския съвет да вземе необходимите решения без повече бавене, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

В съобщение от днес комисията прави равносметка на силните постижения на трите държави членки в прилагането на шенгенските правила.

„България, Румъния и Хърватия са готови да се присъединят и трябва да кажа, че Европейският съюз е готов да ги посрещне“, каза европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция днес в Брюксел.

Виолета Симеонова
512 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:27

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:27

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
AZIS

2022.11.17 | 13:06

2
ZA KUDE PA TOQ MAMALGAR E GOTOW
PaulaFox

2022.11.17 | 00:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини